Annonse
14:15 - 06. juni 2013

Marcel Proust og madeleinekaken

Det er rett og slett et flott lite bakverk, i all sin enkelhet, søtt og sikkert ikke sunt for annet enn sjelen. Men det er viktig nok.

Søte minner: På sporet av Marcel Prousts småkaker. Foto: Ellen Lande Gossner
Annonse

DET LITTERÆRE MÅLTID

 

Den er blitt kalt verdens mest kjente småkake, til og med den mest berømte gjenstand i fransk litteratur, og omtales ofte som den beste metaforen for møtet mellom sansning og erindring. Det er rett og slett et flott lite bakverk, i all sin enkelhet, søtt og sikkert ikke sunt for annet enn sjelen. Men det er viktig nok. Sjel er også et helseanliggende. Madeleinekakens symbolske og betydningsmettede vesen kan nesten ikke overdrives, selv om jeg synes enkelte blir vel fenget av sin egen analytiske iver. En kjent psykoanalytiker (Julia Kristeva) har eksempelvis en syvetappers lang analyse som inkluderer alt som tenkes kan av filosofiske, historiske og psykologiske ingredienser, deriblant en slutteffekt som for oss pietister er som hentet fra et seksualisert skrekkabinett. Akkurat det skal i sin smakløshet ikke refereres her.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Anbefalinger