Annonse
14:15 - 06. juni 2013

Marcel Proust og madeleinekaken

Det er rett og slett et flott lite bakverk, i all sin enkelhet, søtt og sikkert ikke sunt for annet enn sjelen. Men det er viktig nok.

Søte minner: På sporet av Marcel Prousts småkaker. Foto: Ellen Lande Gossner
Annonse

DET LITTERÆRE MÅLTID

 

Den er blitt kalt verdens mest kjente småkake, til og med den mest berømte gjenstand i fransk litteratur, og omtales ofte som den beste metaforen for møtet mellom sansning og erindring. Det er rett og slett et flott lite bakverk, i all sin enkelhet, søtt og sikkert ikke sunt for annet enn sjelen. Men det er viktig nok. Sjel er også et helseanliggende. Madeleinekakens symbolske og betydningsmettede vesen kan nesten ikke overdrives, selv om jeg synes enkelte blir vel fenget av sin egen analytiske iver. En kjent psykoanalytiker (Julia Kristeva) har eksempelvis en syvetappers lang analyse som inkluderer alt som tenkes kan av filosofiske, historiske og psykologiske ingredienser, deriblant en slutteffekt som for oss pietister er som hentet fra et seksualisert skrekkabinett. Akkurat det skal i sin smakløshet ikke refereres her.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«  Lyse netter, Moss 8.-9. juni De festivalrelaterte bokutgivelsene til Audiatur og litteraturhuset HOF fortjener opptil flere hurra. Til helgen arrangeres HOFs musikkfestival…»
«Sjukov understreket at ingen av ryktene om funn av Hitlers lik er bekreftet.»