10:50 - 01. mars 2013

Litterær mat

Jeg blir ikke helt ferdig med matskandalen og hestens deltagelse, eller snarere ufrivillige medvirkning. Hva står på spill? Skulle gjerne hørt det fra hestens egen munn, som det heter på travspråket. Men kilden er like litterær som ernæringsmessig: «En hest, en hest, et kongerike for en hest!» heter det i Shakespeares Richard III. En annen frase er «All the king’s horses and all the king’s men» fra Humpty Dumpty. «Alle kongens hester» er også tittelen på diverse sanger, musikaler og filmer. Vi er sammenfiltret, menneske og hest, og det skjer gjerne gjennom en mytologisering. Pegasus. Rosinante. Lilla gubben. Det berører maten. Spisingen. Måltidet.

Mytene eller forestillingene rundt maten er da også på mange vis litterære. Når maten blir litterær, betyr det at den forstås i et språk som åpner for flertydighet – med andre ord et språk som ikke alltid er like enkelt å sluke. Litteraturen utforsker språkets ytterligheter. Også hva gjelder det å spise. Et litterært måltid er alltid stas, for det peker på det faktum at vi ikke ofte nok er oppmerksomme på all den livsdyrkende symbolikk som omgir maten. Vi er kanskje for engstelige for den negative symbolikken? Så viser det seg at «hest på tallerkenen» slett ikke er avskrekkende. Tvert imot. Vi savner en ren hestebok, det vil si, en kokebok for tilberedelse av hestekjøtt.

Kokebøker kan som kjent regnes som en egen litterær sjanger. Fra Hellstrøms siste måltid til Renè Redzepis Noma: Tid og sted i nordisk kokekunst. Eller bøkene fra El Bulli og Fat Duck. Og en rekke andre klassikere. Hva er det som særtegner disse? Fortelleglede, sans for ekstraordinært ordvalg, god syntaks. Estetisk og gastronomisk perfeksjonisme, selvsagt, men enda viktigere: en fantastisk energi.

Annonse

«  Lyse netter, Moss 8.-9. juni De festivalrelaterte bokutgivelsene til Audiatur og litteraturhuset HOF fortjener opptil flere hurra. Til helgen arrangeres HOFs musikkfestival…»
«Sjukov understreket at ingen av ryktene om funn av Hitlers lik er bekreftet.»