14:41 - 02. mai 2013

Langs matveien

Ukens Kimmeridge.

Når vinteren ennå ikke synes å gi helt slipp, og dens kalde klør risper opp gryende vårfornemmelser, da gjelder det å tenke prinsipielt og nyte det som nytes kan uten å lengte etter det som ennå ikke er. Østerssesongen er kanskje på hell, men fremdeles er det gode skjell å få. Da kan vi late som om det er spesielt godt med chablis akkurat nå. Og uten champagne duger jeg ikke. Mat og drikke er mer enn næring: Det er en livsberikelse. Om man ikke nødvendigvis lever for å spise, slik munnhellet lyder, så kan det dog tenkes at måltidet har en så viktig plass i livet at få situasjoner eller «settinger» er så symbolsk fortettet som nettopp en bordsetting. Det har blant annet med myter og med glede å gjøre. Hedonisme i positiv forstand.

Michael Flockers hedonistiske håndbok tar således ikke uventet opp den amerikanske mytologen Joseph Campbell, han med Helten med tusen ansikter fra 1949. Campbell er kjent for utsagnet «follow your bliss» – som er litt mer enn det å følge sine lyster. For «bliss» kan bety utstråling, salighet, nytelse, lykke. Lykkens lys, kanskje (men det blir vel for rosabloggete) eller lykksalighet! Bejaelse av gleden. Ren affirmasjon!

Med bakgrunn i psykoanalyse, fortellingsteori og etnografi lanserte Campbell begrepet om monomyten, det vil si heltens reise, som han oppfatter som en grunnleggende myte. Begrepet har han fra James Joyce. Campbell trekker forbindelser mellom klassisk mytologi, moderne populærkultur og hverdagsliv. Mønsteret bak historiens største myter og heltefortellinger er enkle sannheter og dype tematikker som gjentas på utallige måter. Campbell er mer tematisk orientert enn de strukturalistiske eventyrforskerne, men er som dem ute etter å avdekke hvordan alle myter har gjenkjennbare etapper. Våre liv arter seg i tråd med dette som en heltereise, hvor målet alltid er en eller annen form for fjern belønning, som vi alle ved reisens ende må erkjenne at vi har båret med oss hele veien. Michael Flocker skriver at monomyten alltid ender på samme måte, fra Odysseen til Trollmannen fra Oz. Eller Star Wars, som er inspirert av Campbell.

Annonse

«  Lyse netter, Moss 8.-9. juni De festivalrelaterte bokutgivelsene til Audiatur og litteraturhuset HOF fortjener opptil flere hurra. Til helgen arrangeres HOFs musikkfestival…»
«Sjukov understreket at ingen av ryktene om funn av Hitlers lik er bekreftet.»