13:59 - 11. juli 2013

Landemerket Spondi

Månedens restaurant ligger i hardt prøvede Hellas. Krisen gir en spesiell ramme, men jeg vil knytte an til noe positivt, og reserverer et bord på Spondi.

«Athensk luksus:» Spondi ligger i Pagrati, kvarteret like ved Panathinaiko stadion. Her kan man nyte maten i friluft eller inne i lune og stilfull omgivelser. Foto: Spondi

Gresk mat er enkelheten selv. Finner du en taverna uten for mye slurv og slappe råvarer kan feriemåltidene på en av de utallige øyene være hyggelige nok: helstekt fisk, grillede lammekoteletter, moussaka, og selvsagt landets signaturrett, gresk salat. Etter en tid med slik mat, og til og med kanskje litt av den lokale snurrigheten retsina, melder det seg for noen av oss et behov for et bredere smaksregister og mer avansert mat. Det er ingen dum idé å fullføre en ferie i Hellasmed et par dager på et godt hotel i Athen. Hilton er et bra tips. Det er oppkvikkende med litt historisk sus også. Akropolis med Parthenon er Europas flotteste monument. Og det nye Akropolis-muséet rett nedenfor er imponerende, tegnet av Bernhard Tschumi og organisert på en måte som gir deg nærhet til fortiden.

Et landemerke i gresk gastronomi, Spondi, ligger i Pagrati, et annet historisk kvarter, like ved Panathinaiko stadion, som ble bygget i hel marmor og åsted for de første moderne olympiske leker i 1896.

Et århundre senere startet Apostolos Trastelis restaurant Spondi, hvor Aggelos Landos er chef. Den er omtalt som en av verdens 100 beste restauranter. Kjøkkenet er fransk, men som på de beste restaurantene preges maten av kokkenes intelligente bruk av lokal kultur, teknikk og tradisjon.

Annonse

«  Lyse netter, Moss 8.-9. juni De festivalrelaterte bokutgivelsene til Audiatur og litteraturhuset HOF fortjener opptil flere hurra. Til helgen arrangeres HOFs musikkfestival…»
«Sjukov understreket at ingen av ryktene om funn av Hitlers lik er bekreftet.»