12:48 - 15. februar 2013

Kriminelt god idé

Ukens Kimmeridge.

Det er et grått og skittent bybilde for tiden. Vinteren gir seg ikke. Det ligger kun en liten trøst i at det går an å tilbringe tid på byens spisesteder, slik jeg nå gjør på Mares. Her kan jeg sette meg ned, ta frem en avis eller en krimbok, og tenke meg bort. Jeg er nok ikke den eneste som for tiden lengter av sted og lider av en form for oikosfobi, det motsatte av hjemlengsel. En mørk, norsk, slapsete ettermiddag er ikke brun lapskaus på bordet noen løsning for meg, selv ikke med tyttebærsyltetøy til. Jeg må innrømme at min yndlingsaktivitet, som er å ringe fra et godt lunsjbord og bestille bord på en annen restaurant for kvelden, kanskje med en apéritif i baren på Continental mellom måltidene, heller ikke er tilstrekkelig til å stanse min utferdstrang.

Spisestedene i byen representerer en aldri så liten lysløype, faktisk den eneste jeg kan tenke meg å gå. Og litteraturen følger opp. Jeg leser hos Stein Riverton, for eksempel i romanen Negeren med de hvite hender, at detektiven Asbjørn Krag smidig beveger seg mellom Oslos utsteder, fra Den røde sal, hvor «innblikket er godt til Speilsalen» (på Grand), til Parkkaféen (nå Lorry), Théatercaféen, Dovrehallen, Continental. De på sitt beste litt Balzac-aktige fortellingene til Riverton har tid til å vise frem god, gammeldags dannelse: «Han gikk inn i Parkkaféen og satte seg ved en plass hvor han hadde utsikt til gaten. Han hadde ennå ikke finkjemmet avisene slik som han hadde for vane hver dag, og ville derfor benytte anledningen til å få det gjort.»

Jeg kjenner meg igjen, her jeg sitter på min restaurant i Skovveien. Og det slår meg at kriminallitteraturen må være den litterære sjangeren som er mest opptatt av spisesteder, ved siden av restaurantguidene.

Annonse

«  Lyse netter, Moss 8.-9. juni De festivalrelaterte bokutgivelsene til Audiatur og litteraturhuset HOF fortjener opptil flere hurra. Til helgen arrangeres HOFs musikkfestival…»
«Sjukov understreket at ingen av ryktene om funn av Hitlers lik er bekreftet.»