Annonse
05:06 - 21. juni 2013

«Jeg steilet da jeg hørte at Fritt Ord deler ut penger til Fjordman.»

Annonse

Jeg må si jeg steilet da jeg hørte at Fritt Ord deler ut penger til Peder Nøstvold Jensen, altså bloggeren Fjordman. 75 000 kroner får han for å skrive ferdig boka Witness to madness. Den handler om hans opplevelse av å bli brukt i Behring Breiviks kompendium. På nettsiden til Fritt Ord leser jeg at stiftelsens «fremste formål er å verne om og styrke ytringsfriheten og dens vilkår i Norge, særlig ved å stimulere den levende debatt og den uredde bruk av det frie ord». Vel og bra, men er «ureddhet» en verdi som overtrumfer alt annet? Georg Fredrik Rieber Mohn, styrelederen i Fritt Ord, sier dette er den vanskeligste avgjørelsen de har tatt. Jeg mener det må ha rablet for Rieber Mohn når han på denne måten setter Fritt Ords godkjent-stempel på en bok av en forfatter som mener folk med en spesifikk religion – her muslimer – bør deporteres fra Europa. Hva mener du?

 

Svar: Selvsagt kan tildelingen virke opprørende ved første blikk. Men nettopp der hvor vi reagerer umiddelbart, kan det være nyttig å sortere skuffene uten å la seg villede av umiddelbare reaksjoner. For det første er det Breivik som har brukt Fjordman, ikke omvendt. For oss forfattere er det ikke enkelt å ta ansvaret for hvem det er som leser tekstene våre, og hvordan de leser dem. Sett at Fjordman var og er en ideologisk ekstremist. Det er ikke dermed sagt at han kan settes i bås med massemorderen. Jeg tenker vel at noen som skriver i den tonearten som Fjordman skriver, gjør nettopp dét, i stedet for å handle. Å skrike skingrende er tross alt bedre enn å mekke bomber. Det altfor idealistisk tenkt at de som sier noe, og de som gjør noe, tilhører samme bransje – på den måten at de som sier noe, bærer det fulle ansvaret for det som senere faktisk gjøres.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Sjukov understreket at ingen av ryktene om funn av Hitlers lik er bekreftet.»