Annonse
04:32 - 31. mai 2013

«Jeg kommer godt overens med barna. Skal jeg ta betalt for å passe dem?»

Annonse

En forholdsvis ny venninne spør meg om jeg kan passe barna hennes noen timer hver kveld én gang i uken så hun får kommet seg på en fritidsaktivitet. I ønsket hennes ligger også en uttalt forhåpning om fremtidig pass ut over dette. Jeg kommer svært godt overens med barna, og passer dem gjerne, iallfall én gang i uken. Dilemmaet mitt er om jeg skal kreve betaling for det. Egentlig synes jeg at nordmenn har mer enn nok penger, og at vi bør kunne klare å gjøre vennetjenester uten betaling. Min personlige situasjon er ikke helt gunstig: En tohundrelapp ekstra i uken hadde absolutt betydd et pluss for meg. Jeg er uføretrygdet på grunn av langvarig sykdom, og har ikke spesielt mye å leve for, men fordi jeg er flink med penger, klarer jeg meg greit likevel. Dilemmaet går imidlertid vel så mye på verdighet. Jeg har også behov for å føle at det er bruk for meg i arbeidslivet. Det formelle arbeidslivet setter visse begrensninger som gjør det vanskelig å finne en tilpasset jobb (jeg har prøvd, uten å lykkes til nå), men her er det en venninne som trenger meg til å utføre dette oppdraget. Selv har hun ikke nevnt betaling, hun kommer fra en kultur der man gjør tjenester uten betaling, men hvor det da ofte føles skjevt for den ene parten over tid. En annen venninne hjalp henne i ett år, men ble utbrent. Jeg er veldig usikker på mitt moralske dilemma, og hvor jeg skal sette grenser for meg selv. Hvor går balansegangen mellom å være hjelpsom og å bli utnyttet?

Barneglad, men nølende venninne

 

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«  Lyse netter, Moss 8.-9. juni De festivalrelaterte bokutgivelsene til Audiatur og litteraturhuset HOF fortjener opptil flere hurra. Til helgen arrangeres HOFs musikkfestival…»
«Sjukov understreket at ingen av ryktene om funn av Hitlers lik er bekreftet.»