Annonse
11:39 - 04. juli 2013

I Marguerite Duras’ kjøkken

Mat som kritikk av borgerskapets diskrete sjarm.

Klassiker:Notatene i boken La cuisine de Marguerite som er blitt en kult-klassiker og umulig å få tak i. Foto: Ellen Lande Gossner
Annonse

Den franske forfatteren Marguerite Duras (1914–1996) vokste opp i Indokina og flyttet til Paris som 17-åring. Hun skriver intenst, kontant, med en refleksiv dybde som er ytterst sjelden og som alltid kler hennes på én gang abstraherende og konkretiserende psykologi, ofte med eksotiske og litt utilgjengelige situasjonsbilder. Hun utforsker språkets grenser og tematiserer både direkte og indirekte temaer som tomhet, død og meningstap. Kjærlighet, lidenskap, galskap og melankoli gjennomsyrer hennes forfatterskap, som også er politisk bevisst, med bakgrunn i hennes generasjons erfaringer med fascisme, krig, vold og imperalisme. Hun debuterte i 1943, fikk sitt gjennombrudd med romanen Moderato Cantabile i 1958, og internasjonal suksess med Elskeren i 1984, en bok som ga henne Goncourt-prisen. Duras arbeidet også med skuespill og film, og skrev blant annet manus til Hiroshima mon amour – «Hiroshima min elskede» – regissert av Alain Resnais.

 

I Moderato Cantabile gjør den velstående, lett frustrerte Anne Desbaresdes skandale under en høytidelig middag hun og hennes direktørmann holder. Hun kommer for sent til sin egen middag, hun blir full, hun tenker kun på en annen mann, utenfor. Maten – laks og and – inngår som en del av det absurde ritualet, der fortæringen blir en begjærsmetafor og maten del av en sviende sosial kritikk: «På kjøkkenet strever kvinnene med å fullføre neste rett. Med svett panne og æren på spill svøper de en død and i et liklaken av appelsiner. Rosa, honningsøt, men allerede deformert i løpet av den korte tiden som er gått, fortsetter laksen fra havets frie vann den ubønnhørlige vandring mot total utslettelse.» Det er et kostelig litterært måltid, en middag som avslører borgerskapets stive vaner.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Sjukov understreket at ingen av ryktene om funn av Hitlers lik er bekreftet.»