Annonse
15:13 - 25. april 2013

«Hvor mye skylder man foreldrene sine i form av hjelp og gjenytelser?»

Annonse

Jeg (30) har de siste ti årene utviklet et komplisert forhold til mine foreldre. Begge har en konfronterende stil som gjør det svært lite avslappende å besøke dem, særlig hvis mannen min ikke er med. Jeg er strengt oppdratt til å tro at jeg skylder mine foreldre å stå til full disposisjon når jeg først er hjemme, siden de har tatt seg godt av meg i mange år. Det er først i voksen alder at jeg har begynt å reflektere over at det er nokså vanlig blant middelklassen å betale og stille opp for de ungene man velger å sette til verden, og jeg registrerer at mange av mine jevnaldrende venner ikke er tynget ned av samme takknemlighetsgjeld. Det gjør meg sint å tenke på hvor mye dårlig samvittighet jeg har hatt for det som kanskje er en helt vanlig løsrivelsesprosess. Jeg har egentlig lite til overs for den norske velferdsmodellen hvor eldreomsorg har blitt redusert til et statlig ansvar, men samtidig føler jeg meg dårlig behandlet av mine foreldre og tenker en del på hvor mye jeg bør ta vare på dem når de blir eldre.

Mitt spørsmål er: Hvor mye skylder man moralsk sett foreldrene sine i form av hjelp og gjenytelser? Er det riktig at jeg bør regne et hvert opphold hos dem som en slags arbeidsleir ettersom de sikkert har brukt mange hundre tusen kroner og enda flere timer på å oppdra meg? Jeg bor langt unna dem i dag. Hvor mye kan det forventes at jeg tilpasser mitt eget liv for å hjelpe dem i alderdommen?

Hilsen
Samvittighetsfangen

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«  Lyse netter, Moss 8.-9. juni De festivalrelaterte bokutgivelsene til Audiatur og litteraturhuset HOF fortjener opptil flere hurra. Til helgen arrangeres HOFs musikkfestival…»
«Sjukov understreket at ingen av ryktene om funn av Hitlers lik er bekreftet.»