14:36 - 21. februar 2013

Hestefare

Med høylytte vrinsk er det bragt for dagen at hest er solgt som storfekjøtt i ferdiglaget lasagne over hele Europa. Vi kjenner det igjen, om vi vender litt på det, fra den trojanske hest: Innholdet overrasker. Det er mye å si om ferdigmat, men dette er et tillitsbrudd og nok et eksempel på hvor prisgitt vi er de store aktørene på matmarkedet. Vårt lille middagsbord blir arena for global kriminalitet.

Matskandalen har flere interessante aspekter. Foruten en helsefare, i og med at vi ikke vet nok om medisinering og slakteprosessen bak hestekjøttet, har vi det mytiske aspektet. Vi spiser ikke katter og hunder, mens andre kulturer gjør det. For mange er det en vederstyggelighet å spise frosk, mens verdens matnasjon nummer én gjør det. Og jeg husker første gang jeg var innom en fransk hestekjøttbutikk. Der lærte jeg at hest er mindre holdbart enn storfekjøtt. De hadde mange oppskrifter, på tournedos, filet mignon, burger, hestestek med provençalske aromaer. Til den siste trengs:

 

Annonse

«  Lyse netter, Moss 8.-9. juni De festivalrelaterte bokutgivelsene til Audiatur og litteraturhuset HOF fortjener opptil flere hurra. Til helgen arrangeres HOFs musikkfestival…»
«Sjukov understreket at ingen av ryktene om funn av Hitlers lik er bekreftet.»