Annonse
12:54 - 18. juli 2013

Fra India med tamarind og safran

En lekker indisk kokebok blander familiehistorie og velduftende retter fra et prisbelønnet kokkepar i Australia. Knut Stene-Johansen lar seg forføre.

En fest for sansene: Kumar og Suba Mahadevan byr på tradisjonsrike oppskrifter med en moderne vri. Fra venstre: curry med kongereker og palak patta chat (spinat og kikerter med yogurt og chutney). Foto: Mark Roper
Annonse

Indiske restauranter i Norge er trivelige, men maten er sjelden mer enn måtelig god: dvask curry, tørr tandoorikylling, kjedelige brød, utkokt lam. Nå kan man hygge seg stort med en curry og en kald øl en gang iblant. Får du først lyst på en indisk middag, er det få ting som kan erstatte det. Dermed øker toleransen en stakket stund. Men ensformigheten gjør at det går lang tid mellom hver gang jeg inntar et indisk måltid. Riktignok har jeg et par gode private minner. Noen indiske venner av min familie lærte meg i sin tid hva sterkt krydder betød. De lo så tårene trillet da vi holdt på å dø av en hot bønnestuing. Hårrøttene ble som synåler, svetten rant, smaksløkene svidde av. Men man venner seg til det meste.

Foruten i India selv, er det mulig å spise god indisk mat i eksempelvis London, Paris – og, som vi skal se, i Sydney. I Paris har jeg hatt et fantastisk måltid ombord på en restaurantbåt ved navn Maharaja. Den lå til anker ved Seinens bredd, like ved Pont de la Concorde. Fantastiske små retter kom inn i sølvbegere, det ene mer fristende enn det andre. Men den båten er gått for lengst. Privat har jeg i Lysenes by opplevd mitt kanskje største indiske måltid hos den Paris-baserte kunstneren Sujata Bajaj. Hun har internasjonal suksess med sine fargesprakende malerier, men hun kunne gjort det stort innenfor kokekunsten også: Stilrent, smaksrikt, komplekst og med vidunderlige krydderkombinasjoner. Alt sammen vegetarisk. Jeg savnet ikke kjøtt et nanosekund. Et par spisesteder i London er også oppløftende. Tamarind lager mat på høyt nivå, mens eksotiske Amaya i nærheten av Harrods er mer moderne. Andre er forslag er Benares, Café Spice Namasté, Chutney Mary og Bombay Brasserie.

 

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«  Lyse netter, Moss 8.-9. juni De festivalrelaterte bokutgivelsene til Audiatur og litteraturhuset HOF fortjener opptil flere hurra. Til helgen arrangeres HOFs musikkfestival…»
«Sjukov understreket at ingen av ryktene om funn av Hitlers lik er bekreftet.»