Annonse
15:10 - 17. januar 2013

Forloren hare og luftsuppe

Annonse

«Go’ samvittighet» lyder det, på en reklame for youghurten God morgen, som også annonserer at den er tilsatt kun 4 prosent sukker. Når det står «ikke tilsatt sukker» eller «kun 4 prosent tilsatt sukker», er det fordi det ikke trengs. Det er nok av sukker der fra før. Det er verre med den gode samvittigheten.

Helsekost, kosttilskudd, mat tilsatt vitaminer, alle disse absurde diettene, mange av dem tatt rett ut av luften, andre «vitenskapelig» fundert. Det er løpt løpsk. Selv støtter jeg meg til en humoristisk, brødbakende ernæringsprofessor, som egentlig er kjemiker. Hun forteller meg at alt kosttilskudd, selv tran, er mindre bra. Det vil si, mindre bra enn råvarene selv – i dette tilfellet fisk, som laks, ørret, kveite, makrell. Og alle disse svindelproduktene, som bar inneholder bøss. Like ille som Nigeriabrev og indisk datasvindel. Det begynner å bli et mønster man ikke skal være særlig paranoid for å bli skremt av. Forloren hare og luftsuppe: Det er et gammelt munnhell. «Forloren hare» kunne være et bilde på maten som taper i forhold til liksom-maten, men også en rett av fylt kjøttdeig, servert med viltsaus, i samme kategori som «benløse fugler».

Men «luftsuppe»? Det er et ord vi kan bruke på liksom-maten, alt som inngår i ernæringshysteriet som i beste fall letter samvittigheten. Men samvittigheten er begjærets speil: Den kan forledes, men ikke lettes, slik begjæret aldri stanser, men må videre, med uendeligheten som horisont. Moralisme à la tv-Puls bobler. Kreativiteten også. Blogger om mat er morsomme tilskudd til matkulturen, tross all luftsuppen. Verdens behov for lavkarbotips og oppskrifter på «cupcakes» må da vel snart være oppfylt. Det er jo en barbiedukkekultur, luftsuppe i rosa, lysegrønt eller babyblått design.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«  Lyse netter, Moss 8.-9. juni De festivalrelaterte bokutgivelsene til Audiatur og litteraturhuset HOF fortjener opptil flere hurra. Til helgen arrangeres HOFs musikkfestival…»
«Sjukov understreket at ingen av ryktene om funn av Hitlers lik er bekreftet.»