Annonse
09:49 - 25. januar 2013

Burde jeg ikke ha protestert mer?

Etikeren.

Annonse

På bakgrunn av den tragiske bildrapssaken i Klepp i Rogaland der en tolv år gammel gutt ble drept for noen uker siden, kom jeg til å tenke over noe som hendte meg i fjor høst, da jeg var på ferie på en gresk øy. Helt tilfeldig traff jeg en gammel arbeidskollega og samboeren hennes. Jeg hadde ikke sett eller snakket med henne på 25 år. Jeg tok imot invitasjonen deres og satte meg ved tavernabordet. Jeg la merke til at de drakk tett, øl og ouzo. På spørsmål om jeg ville ha en øl, avslo jeg høflig og sa at jeg hadde leiebil og skulle kjøre tilbake til landsbyen der jeg bodde. Samboeren sperret opp øynene og sa noe slik som «kom igjen, vi er i Hellas!», og fortalte at han selv hadde bil, og at de skulle kjøre til bostedet sitt om en liten stund. Min skepsis til at han skulle kjøre bil, ble møtt med latter og hoderisting. Jeg kjenner øya ganske godt og visste at veien er svingete og noen steder smal med bratte skrenter, og krever altså full konsentrasjon av bilføreren. Nå, etter den nevnte ulykken i Rogaland, har jeg tenkt: Hva om min gamle kollega eller hennes samboer hadde drept noen? Ville jeg vært medskyldig? Burde jeg ikke ha protestert mer? Hvordan burde jeg ha handlet? Det som gjør en slik situasjon til et dilemma, er jo at man har problemer med å anmelde folk man kjenner, men er det likevel ikke det eneste riktige å gjøre? Gjelder dessuten ikke norsk lov for norske statsborgere i utlandet også?

Grekenlandsfarer

 

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«  Lyse netter, Moss 8.-9. juni De festivalrelaterte bokutgivelsene til Audiatur og litteraturhuset HOF fortjener opptil flere hurra. Til helgen arrangeres HOFs musikkfestival…»
«Sjukov understreket at ingen av ryktene om funn av Hitlers lik er bekreftet.»