15:42 - 23. august 2012

Vina Ilusión

Illustrasjon: Marvin Halleraker www.marvin.no

Nattens dronning er opprørt, og da lønner det seg å ligge lavt. Hun er opprørt over psykoanalysens far, Sigmund Freud (1856–1939) og hans kunstsyn, som tenderer mot å definere kunst som like virkelighetsfjernt som drøm, som en illusjon og et surrogat, et droge, en flukt og en sublimering. En vei bort fra virkeligheten. Og kunstnere, de er for den gode wienerprofessoren like utafor som nevrotikere flest. «Nei», sier Nattens dronning, «kunst er mer enn flukt. Gi meg heller litt rødvin, det er i hvert fall ingen illusjon». Og jeg heller opp. Jeg har også hellet med meg, for å si det slik, og høster god kritikk for valget av kveldens vin.

Til en rett fra de spanske balearene, «Costillas de cordero con ajos fritos», som rett og slett er pannestekte lammekoteletter med hvitløk (masse hvitløksbåter stekes gyldne med skallet på i olivenolje, lammekotelettene stekes videre i samme olje, til de er rosa inni) trengtes det en ikke for tungt ladet rødvin, og valget falt på en økologisk vin fra Rioja. Akkurat det med økologien holdt jeg for meg selv, en stakket stund, Nattens dronning er uendelig mistenksom overfor alt som smaker av politisk korrekthet når det gjelder mat og vin – som i alle andre sammenhenger. Men mest her. «All denne såkalte naturvinen det reklameres for i Frankrike», sier hun, «det er bare påfunn for å late som om det finnes noe som er mer naturlig enn noe annet i vinverdenen. All vin er resultat av inngrep i naturen, fra planting og innhøstning til gjæring og tapping. Jomen sa jeg smør!» Jeg elsker det uttrykket med smøret, men enda verre går det utover begrepet biodynamisk. Det er like før alle idealistiske prinsipper får fyken, men økologi er visst all right. Jeg bare ville ikke ødelegge idyllen. Men alt kommer for en dag. På den fantasifulle etiketten som hun selvsagt vil se, står det med store bokstaver at vinen er økologisk dyrket. Og på baksiden at det er et ektepar som står bak produksjonen, Gloria og Martin Alonso Etayo. Deres vingård holder til ved foten av fjellet Monte Isasa i Rioja. «Så idyllisk!»

Den spanske vinen er befriende i sin ueikede, ungdommelige, friske stil. Spansk vin har jo vært så befengt med all denne fatbruken, som i begynnelsen var nøkkelen til suksessen, for folk trodde jo at vaniljesmaken fra eikefatet var noe edelt. Faustino, var det noe som het, og så denne vinen med den sorte oksefiguren i plast dinglende rundt flaskehalsen som en bonus. Det var vel egentlig en advarsel. Takke meg til Vina Ilusión. Kanskje er det en illusjon at økologisk vindyrking gir bedre viner. Samme kan det være. Denne er saftig og flott i munnen, i all sin enkelhet. Lett søtlig duft av frukt, bær, urter, og dyp mørk i fargen.

Annonse

«  Lyse netter, Moss 8.-9. juni De festivalrelaterte bokutgivelsene til Audiatur og litteraturhuset HOF fortjener opptil flere hurra. Til helgen arrangeres HOFs musikkfestival…»
«Sjukov understreket at ingen av ryktene om funn av Hitlers lik er bekreftet.»