Annonse
15:40 - 23. august 2012

«Vi ønsker ikke å bli venner med våre naboer. Må vi flytte til en større by?»

Annonse

Jeg og min samboer har kjøpt en leilighet i sentrum av Norges største by. Den var dyr, og det har vært en satsing for oss. Vi har begge flyttet fra landet en gang for veldig lenge siden, fordi vi liker anonymiteten. Vi vil kjenne kassadamen på butikken, men ikke invitere henne med oss hjem. Vi har nå bodd i bygården siden tidlig på våren. Etter hvert har det begynt å dukke opp et problem. Oppgangene til leilighetene er på baksiden av gården, i en liten trang bakgård. Og noen av gårdens beboere sitter der døgnet rundt. Det er for så vidt greit. Hadde vi bare ikke opplevd det som et krav om at vi skal sosialisere med dem daglig. Stedet minner mer om en campingplass-platting enn en bakgård i en stor by. Vi kan ikke sette oss der uten at noen av naboene, ubedt, setter seg ned og begynner å snakke med oss. Bakgården minner om en privat stue for noen få i vår bygård. Vi ønsker oss et høflig og hyggelig forhold til våre naboer, men vi ønsker hverken å bli venner, drikke eller være private med dem. Vi har våre venner, og de vil vi ikke bo med. Vi vil gjerne løse dette på en ok måte, men hvordan? Eller må vi flytte til en større by? Altså utenlands?

 

Svar: Jeg forstår godt behovet for å være anonym om dere kommer fra en mindre bygd hvor alle kjenner alle, hvor alle kjenner sannheten om hverandre – og vel så det. På en vegg i Kragerø står det: «I en storby er det mye å se, i en småby er det mye å høre.» Men anonymiteten har beklageligvis ikke noe med byenes størrelse å gjøre. Man blir ikke automatisk mer isolert om man flytter fra mindre byer til større. Tvert imot. Man oppdager snart at selv de største byene i verden har sine bygder og tun i form av kvartaler, oppganger, barer og bakgårder. Hvis du er et ansikt som dukker opp så ofte at du ikke kan være turist, vil naboer bli nysgjerrige, også i Roma og Wien.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Sjukov understreket at ingen av ryktene om funn av Hitlers lik er bekreftet.»