22:35 - 29. mars 2012

Tyske storheter

Kimmeridge ble unn­fan­get blant vin­ran­ker i Pro­ven­ce et­ter en me­get guns­tig som­mer. Det­te kan for­kla­re det ster­ke streif av syd­li­ge strøk, av bou­le­var­der med my­tis­ke ba­rer og sagn­om­sus­te re­stau­ran­ter, som pre­ger hans skri­ve­ri­er. Illustrasjon: Marvin Halleraker

Vinmonopolets siste slipp av viner på spesialutsalgene er et imponerende utvalg av vin fra Tyskland. Tysk vin, som de siste ti årene vært igjennom en kvalitetsheving, har slått an i Norge. Det øverste nivået for de tørre vinenes del heter Großes Gewächs (GG) i de fleste av de kjente regionene. Slippet er et oppbud i friske og fabelaktige hvitviner. Denne uforbeholdne karakteristikken skyldes bla annet innslaget av viner fra 2010-årgangen, som har tilført særlig de store og rike vinene en ekstra dimensjon i form av modning, konsentrasjon og livlighet. Et slikt løft betyr mye for viner som i utgangspunktet har et godt grunnlag, men som i noen tilfelle kanskje er vel rike. Også enklere viner tjener på en årgang som er litt kostbar fordi avlingene er små. Bürklin-Wolf mistet for eksempel 75 prosent av sitt druemateriale dette året. Også en del utvalgte eksemplarer fra den flotte 2007-årgangen i Tyskland er representert. Her er en kort kommentar til noen av vinene.

Interessant er at andre druetyper enn riesling får et løft med 2010-årgangen, som weissburgunder, grauburgunder og sylvaner. Eksempler er Hegers Grauburgunder Sonett Trocken til 183,- og Silvaner Oktav Trocken til 160,-. Hegers riesling har også en fin pris, med Riesling Oktav Trocken til 178,-.

De fleste topprodusentene er med: Wagner-Stempel, Dönnhoff, Keller, Emrich-Schönleber, J.J.Prüm, Schäfer-Frölich, Reichsrat von Buhl, Christmann, Bürklin-Wolf, Wittmann…

Annonse

«  Lyse netter, Moss 8.-9. juni De festivalrelaterte bokutgivelsene til Audiatur og litteraturhuset HOF fortjener opptil flere hurra. Til helgen arrangeres HOFs musikkfestival…»
«Sjukov understreket at ingen av ryktene om funn av Hitlers lik er bekreftet.»