12:41 - 08. mars 2012

Trygg kost

Kimmeridge ble unn­fan­get blant vin­ran­ker i Pro­ven­ce et­ter en me­get guns­tig som­mer. Det­te kan for­kla­re streifet av syd­li­ge strøk, av bou­le­var­der med my­tis­ke ba­rer og sagn­om­sus­te re­stau­ran­ter, som pre­ger hans skri­ve­ri­er.Illustrasjon: Harvin Halleraker

Nattens dronning kommer inn, deiser ned i designsofaen, tar vel imot en kopp nytrukket japansk grønn te med noen riskorn i (for å øke smaken og duften) og akker seg over influensa, polpriser og kommersialiseringen av verden. «Selv politiet», sier hun, «har måttet ty til reklame. Se bare på bilene deres, en eller annen Trygve Hognestad har skaffet seg reklameplass der, og det på selveste Svarte-Marja!»

Jeg skjønner ikke hva hun snakker om, det er jo lenge siden politiet hadde svarte biler, nå er de jo hvite, men det med reklamen var ikke bra. «Ja, ja, sånn er livet. Apropos det: Nå håper jeg du kan lage en trygg middag til oss. Denne haltende vinteren er jo ikke til å holde ut.»

Jeg har kommet henne i forkjøpet, og satset på trygg sikringskost. Tanken på alle de virusformene som hjemsøker oss i disse dager gjør at jeg lager ekstra styrkende middagsmat. I dag tok matfantasien veien om det skotske høylandet, og endte opp med scottish broth, skotske egg og haggis. Først denne kraftsuppen, som jeg lager på en halv kilo nakkestek av lam- eller fårekjøtt, som jeg trimmer for overflødig fett og lar trekke en times tid i halvannen liter vann. Sammen med kjøttet har jeg en desiliter tørkede erter (utvannede), samt en halv desiliter byggryn. Så har jeg i en stor gulrot, en løk og en nepe, og lar det dampe videre en halvtimes tid, før jeg legger i en kvart oppdelt hodekål. Etter et kvarters tid tar jeg ut lammet, skjærer kjøttet løst fra bena og kutter det og grønnsakene opp i smått, for så å ha det tilbake i kraften. Salter og peprer. Drysser litt bladpersille over. Suppen er klar! Og det er snart også neste rett, som er enda mer solid, vil jeg mene. Rimelig den også.

Annonse

«  Lyse netter, Moss 8.-9. juni De festivalrelaterte bokutgivelsene til Audiatur og litteraturhuset HOF fortjener opptil flere hurra. Til helgen arrangeres HOFs musikkfestival…»
«Sjukov understreket at ingen av ryktene om funn av Hitlers lik er bekreftet.»