13:51 - 29. november 2012

Tre hedersdager

Vendingen «Les Trois Glorieuses» – de tre hedersdagene – knytter an til julirevolusjonen i Frankrike, som varte fra 27. til 29. juli 1830. Oppstanden ble utløst av en rekke sensur- og kontrollforordninger kong Karl X underskrev på den 25. juli 1830, og førte til at Orléansdynastiet overtok kongemakten – som de beholdt i 18 år, til neste revolusjon og innføringen av den andre franske republikk.

Men betegnelsen har også en annen, langt fredeligere betydning, der det ikke flyter blod, men vin. For den tredje helgen i november hvert år feirer man i Burgund vinhøsten i tre dager til ende, også kalt «Les Trois Glorieuses». Det er årets viktigste begivenhet i denne så berømte, historiske og suksessrike vinregionen. Vinskribenten Robert Parker har kalt det for «the greatest eating and drinking experience on the face of this planet!». Og nå har jeg, takket være en gjestfri norsk mesterkokk og hans kreative team i Urban Food, opplevd det hele på nært hold.

I sentrum står vinauksjonen på Hospice de Beaune. Det skjer søndag, med tv-overføring. Kvelden før har det vært festmiddag på Clos Vougeot, organisert av vinordenen «La Confrérie des Chevaliers du Tastevin» og folkefest i byen Beaunes gater, med markedsboder, opptog og mat- og vinsmakinger. Galamiddag på søndagskvelden, i salene på vakre Hospice de Beaune. Middagen ble ledet av Carla Bruni-Sarkozy, og var en blanding av høytidelighet og folkelighet. Et mannskor sang viser i burgundisk tradisjon, og et høydepunkt var erklæringen av årets auksjonsresultat: 5,9 millioner euro. For 152’ende år på rad går overskuddet til sykehusdriften. Hospice de Beaune er jo et gammelt hospital, grunnlagt i 1443. I tillegg til den fem retter store middagen med tilhørende viner fra Hospitset kunne man fritt bestille fra en tilnærmet uendelig vinliste. Det gjaldt å være tidlig ute med å rekvirere de beste flaskene. En telefon til en viss vinguru måtte til. De unge kelnerne ble fôret med euro, og løp i skytteltrafikk mellom bankettbord og vinkjeller.

Annonse

«  Lyse netter, Moss 8.-9. juni De festivalrelaterte bokutgivelsene til Audiatur og litteraturhuset HOF fortjener opptil flere hurra. Til helgen arrangeres HOFs musikkfestival…»
«Sjukov understreket at ingen av ryktene om funn av Hitlers lik er bekreftet.»