12:40 - 09. november 2012

Søndagsmiddag

Illustrasjon: Marvin Halleraker

I en bokhandel merker jeg meg en kokebok med tittel Søndagsmiddag. For en deilig tittel, tenker jeg, tar den nysgjerrig opp, men legger den fra meg når de to første oppskriftene jeg slår opp på er burger og lasagne. For meg er dét milevidt fra begrepet søndagsmiddag. Fornærmelse eller uforstand. Greit nok at man vil forenkle verden og komme det som er «in» i møte. Men man gjør alle en bjørnetjeneste ved å fordumme et uttrykk som «søndagsmiddag».

Det er noe litterært, noe historisk og nostalgisk – kort sagt noe proustiansk over uttrykket. I det legger jeg ikke nødvendigvis alle de subtile mellommenneskelige konfliktene Marcel Proust er en mester i å mobilisere rundt enkle, hverdagslige ritualer. Men Prousts evne til å beskrive alle de lag av betydninger som knytter seg til barndommens verden, ligger for meg i denne vakre vendingen, «søndagsmiddag». Det er som om selve ordet gjør jobben for oss: Bevarer erindringen eller snarere forestillingen om erindring. For ordet blir lik et museum et slags arkiv for erfaringer vi selv og andre har gjort opp gjennom de par-tre hundre årene vår borgerlige, vestlige, kapitalistiske sivilisasjon har kultivert dette fenomenet.

Invitert til søndagsmiddag stiller jeg med særegne forventninger. Jeg vet at middagen sjelden er overdrevent gastronomisk anlagt. Det er andre dager i uken som ofte tillegges rollen som forvalter av detaljert og avansert gastronomi – særlig onsdag, fredag og lørdag. Nattens dronning har riktignok bidratt til å la alle ukens dager være potensielle festdager, i perioder har vi julaften og nyttårsaften annenhver dag, men det er sikkert en privat anordning, en form for protest mot dagenes hierarki. Og det skal sies, at en utskeielse mandag kveld, eksempelvis en flerretters middag (sist uke på Mares) med gode viner og spesialtilberedte retter, godt forberedt med stedets utmerkede hus-champagne, er en idé til etterfølgelse. Søndagsmiddagen er imidlertid fritatt fra både hverdagskrav om enkel, gjerne rustikk husmannskost og urban, gastronomisk anstrengelse. Søndagsmiddagen er et fristed, og som enhver form for frihet, så har den sine egne rammer.

Annonse

«  Lyse netter, Moss 8.-9. juni De festivalrelaterte bokutgivelsene til Audiatur og litteraturhuset HOF fortjener opptil flere hurra. Til helgen arrangeres HOFs musikkfestival…»
«Sjukov understreket at ingen av ryktene om funn av Hitlers lik er bekreftet.»