21:33 - 19. april 2012

Skinke, skinke

Kimmeridge ble unn­fan­get blant vin­ran­ker i Pro­ven­ce et­ter en me­get guns­tig som­mer. Det­te kan for­kla­re det ster­ke streif av syd­li­ge strøk, av bou­le­var­der med my­tis­ke ba­rer og sagn­om­sus­te re­stau­ran­ter, som pre­ger hans skri­ve­ri­er. Illustrasjon: Marvin Halleraker / www.marvin.no

Gode skinker tilhører livets lysere sider. Jeg tenker da naturligvis på spekemat, ikke på skinke i billedlig forstand, som i den frodige filmen Skinke, skinke. Men det henger jo sammen. Det er mye sensualitet i god mat. De smekre skinkene til Nattens dronning kunne vært tema for mer enn én langfilm. Men det er det gastronomiske begjær vi her skal hylle.

Spansk skinke er et tema gastronomen, reporteren og forfatteren Henry Notaker berører i sin mer enn lesverdige bok Andalucía fra 2003. Boken er et oppkomme av historier og kunnskapsrike, tidvis underfundige refleksjoner over denne så rike delen av Spania, og maten har en særskilt plass. Det er som om vi er med på ferden når Notaker skriver. Også en annen NRK-kjendis har nylig begått en spaniabok. For i Spania. En matsafari har Jarle Roheim Håkonsen, som vi kjenner fra tv-skjermen og ikke minst dagens nyhetsbilde, sammen med nok en NRK-mann, Jon Berg, blant annet sneiet innom den spanske nasjonalstoltheten. Boken er velskrevet, den har hele åtti oppskrifter skaffet til veie av spanske kokker, og spenner over det ganske land.

Gjennom kapitler om Catalonia, Valencia, Andalucía, Madrid, Rioja og Baskerland får vi innblikk i spansk gastronomi på en enkel og inspirert måte. Boken gir like mye matlyst som reiselyst. Midt i boken er det at ibericoskinken og de praktfulle grisene bak produktet omtales. Noen ibericogriser er såkalte pata negra-svin – svartfotgriser. Vi får vite hvordan disse dyrene blir behandlet, hvordan de lever i en privilegert, frittgående tilværelse. Hver gris har i et naturområde med eike- og korktrær på grensen mellom Andalucía og Extramadura en tumleplass på hele ti tusen kvadratmeter. Og så spiser de belotas, eikenøtter. Når de selv havner på tallerkenen, etter at skinkene er saltet, modnet og lufttørket i måneder og år i frisk fjelluft, er det en åpenbaring av mør og sødmefull spekemat.

Annonse

«  Lyse netter, Moss 8.-9. juni De festivalrelaterte bokutgivelsene til Audiatur og litteraturhuset HOF fortjener opptil flere hurra. Til helgen arrangeres HOFs musikkfestival…»
«Sjukov understreket at ingen av ryktene om funn av Hitlers lik er bekreftet.»