Annonse
09:45 - 26. oktober 2012

Ringer i vann

Illustrasjon: Marvin Halleraker
Annonse

Jeg tenker på middag og får vann i munnen. Bacalao. Rød, saftig, het og spicy. Det er en naturlig ting, å få vann i munnen, det er et godt tegn, knyttet til appetittens beskjed om at kroppen er rimelig frisk og klar for å fortsette livet. Appetitt er et viktig helsesignal, en bærer av livslyst. Derfor dyrkes den, med apéritifer og amues gueules som franskmennene kaller disse små greiene som skal pirre appetitten før forretten kommer inn. Vann i munnen betyr at spyttsekresjonen har satt i gang, og forbereder munnen på matinntak. Tenk på et saftig, grillet lår av landkylling, med sprøtt skinn, inngnidd med sitron, maldonsalt og rosmarin, og det hele er i gang. Men «vann i munnen» minner også om at mat og språk har et felles oralt fokus. Tennene som løper i vann forteller om en poetisk kilde.  

«Water, cool, clear water,» synger Lennon på Walls and Bridges fra 1974. Han måtte vel ha noen hvite dager en gang imellom han også. David Bowie følger opp, med «Looking for water» på Reality, Springsteen med «The River», Dylan om farene som truer i «High Water (for Charley Patton)», og om kjærlighet i «The Water is so Wide», mens Simon og Garfunkels «Bridge over troubled water» er en salme om vennskap. For ikke å snakke om Billy Ocean …

Vann er romantisk dyptloddende i Lamartines dikt «Innsjøen» («Le Lac»), modernistisk i Mallarmés sonett til Vasco da Gama, sosialironisk i Hamsuns Konerne ved vandposten, moralsk i Ibsens advarsel til den unge pige i diktet «Med en vandlilje», og dypt symbolsk med regnet som høljer ned i Gengangere og lager en Blade Runner-stemning, «Glory is like a circle in the water,» heter det hos Shakespeare, i Kong Henry VI. Alltid noe å lære hos gamle Bill. Slik kunne vi fortsette. Debussys La Mer, Monets bilder av Themsen, Munchs Måneskinn.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Sjukov understreket at ingen av ryktene om funn av Hitlers lik er bekreftet.»