Annonse
12:48 - 22. november 2012

«Pengebidrag til svigerdatter?

Annonse

Da min svigerdatter fra den andre siden av kloden kom til Norge for ti år siden, ga hun inntrykk av pågangsmot og omstillingsevne. Men de siste årene virker det som hun har gått inn i en rolle som pikeaktig barnslig og hjelpeløs, og hennes kjøpetrang og behov for å skaffe seg alt av materielle verdier synes umettelig. Jeg er ikke blind for at frustrasjoner og hjemlengsel kan ligge bak en slik evig jakt på penger og status. Men språkvansker, kulturforskjeller og en grad av svigermorfobi gjør at en åpen og personlig samtale oss imellom synes nesten umulig.

Min sønn ble for en tid siden utsatt for et trafikkuhell og er blitt liggende i mange uker med en komplisert kneskade. Det skal sies at min svigerdatter er en trofast hustru. Hun fikk sin mor til å ta seg av husstell og barn slik at hun kunne bli ved sin manns sykeseng. Men nå mener hun at hun har krav på penger fra Nav, både for pleie og for tapt arbeidsfortjeneste i og med at hun ofte har sagt nei til spørsmål om vikaroppdrag ved et nærliggende pleiehjem. Hun er opprørt over at saksbehandlere på Nav hittil ikke har funnet noen lovhjemmel for å etterkomme hennes ønsker. Nå har situasjonen toppet seg: Jeg selv og noen øvrige i familien har gjennom trafikkskadeforsikringen fått innvilget en godtgjøring for transport av barn til/fra barnehage og skole. Min svigerdatter hevder at det ikke er hennes skyld at hun ikke har førerkort, og hun hevder høylytt til alle som vil høre på, at når Nav ikke innfrir hennes krav, så må forsikringsselskapet gjøre det.

Så til den etiske vurderingen:

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«  Lyse netter, Moss 8.-9. juni De festivalrelaterte bokutgivelsene til Audiatur og litteraturhuset HOF fortjener opptil flere hurra. Til helgen arrangeres HOFs musikkfestival…»
«Sjukov understreket at ingen av ryktene om funn av Hitlers lik er bekreftet.»