Annonse
14:16 - 11. oktober 2012

På den grønne gren

Illustrasjon: Marvin Halleraker
Annonse

Etter en runde i Tate Britains Turner-galleri har jeg satt meg til rette på museumsrestauranten Rex Whistler, med dens idylliske landskapsfreske som ramme. Mine tanker går mot nord, og det slår meg at vi i kongeriket lever på den grønne gren. Den nye Mathallen i Oslo illustrerer vår moderne, velstående orientering mot frisk, velsmakende, variert mat. Alt dette er såre vel. Vi er kommet langt. Men tabuer, myter og ritualer knyttet til mat er fremdeles til stede. Da tenker jeg ikke på hinduenes hellige kuer, muslimenes halal, jødenes kosher. Aktuelle tabuer hos oss er snarere fortæring av visse dyr, som hund og katt, insekter og amfibier. Hest er ikke helt stuerent, akkurat som hvalkjøtt. Noen avstår fra sopp. Men hvis vi ser bort fra ymse matfobier, som kanskje er en forskyvning av et eller annet traume over på eksempelvis flytende, seige, glatte substanser, har det allikevel i de siste årene blitt mer og mer vanlig med rå fisk og skalldyr. Rå salmalaks går ned på høykant.

Mine galleriomgivelser får tankene på gli. Et Turner-maleri fra 1834 bar tittelen Den gyldne gren, basert på en episode fra antikk litteratur. I bok seks av Æneiden, skrevet av Vergil (70–19 f.Kr.), beskrives Aeneas’ vei til den gyldne gren, som skal være en viktig gave til en dronning. Maleriet fremstiller en transfigurert, mytisk landskapsidyll, en hellig lund med et stort tre. Så er det det, kommer jeg på, at maleriet også ga navn til James Frazers (1854–1941) tolvbindsverk om utviklingen fra et magisk til et religiøst og til slutt et vitenskapelig stadium.

I The Golden Bough er Frazer også opptatt av tabuer om mat. Han skriver at for «de ville» er mat og drikke sentralt og knyttet til en stor risiko, den at hjemløse sjeler kan trenge inn i levende kropper. Dette skjer særlig gjennom munnen, og da blir spiseakten prekær og spiserommet en faresone. Han viser til en rekke historier om afrikanske stammer og deres ritualer, forbud, straffer og grusomme praksis. Særlig prester og kongelige er utsatt.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«  Lyse netter, Moss 8.-9. juni De festivalrelaterte bokutgivelsene til Audiatur og litteraturhuset HOF fortjener opptil flere hurra. Til helgen arrangeres HOFs musikkfestival…»
«Sjukov understreket at ingen av ryktene om funn av Hitlers lik er bekreftet.»