Annonse
12:20 - 29. juni 2012

Olsson anbefaler. 29. juni-5. juli

Anne Kristine Thorsby: Dialog i bevegelse (utsnitt)
Annonse

Anne Kristine Thorsby
Galleri Zink, Lillehammer
Som et eksempel blant mange: Det skjer hver eneste sommer at en viss type maleri stilles ut, på steder du ikke regnet med, og av kunstnere du ikke hørt om tidligere. Det skjer for så vidt hele året, men er veldig konsentrert nettopp i sommermånedene. En type hormonberuset ekspressiv abstraksjon som kan se ut til å sprenge seg ut av landskapsmaleriets forlengst etablerte parametre – den sorten arbeider som ofte blir forsøkt plassert i venterommet hos en lege eller en hipp kaffebar, men som rett og slett er litt for gode til ikke å forstyrre de som kommer i nærheten. Thorsby er kanskje litt for voldsom til at noen skulle prøve seg på det, men bildene er like fullt av den typen øynene instinktivt prøver å orientere seg i. Dramatiske, skumle og med en vågal kolorisme. Det er jo det vi ser etter, er det ikke?

Architects of Air 
Luminarium, 900m2 Opplevelse! 
Høgskolen i Harstad – P-plass
«Denne setter vi opp utelukkende for å glede deg», sier de. Og det er vel kanskje vanskelig å se noen annen motivasjon, egentlig. En enorm, oppblåsbar labyrint dominert av farget lys er jo – hvis vi skal være dønn ærlige med oss selv – helt umulig ikke å gå inn i. Det er den typen omgivelser selv den barskeste får noe blankt og forundret i øynene av å snuble rundt i med åpen munn, som en femåring foran et juletre. Man kan argumentere så mye man vil om hvorvidt det kanskje er en veldig basic og enkel magi – men det er generelt vanskelig å lure seg unna magi når den fungerer.

Magne Furuholmen
Blaafarveverket, Modum
Tiden går. Jeg skrev en gang i 2004 at Furuholmen var ung og lovende. Mannen var da et par år over 40 og hadde holdt på med billedkunst i noe sånn som 15 år, men var ikke så lite stigmatisert av å være mest kjent for noe helt annet enn det. Nå, enda litt senere, begynner denne progresjonen med sine sprikende fargevalg og sin intense skribling – og dette det særeste av alle kunstneriske valg, tresnitt – å se ut til å være mye mere enn bare visuelt attraktivt. Omstendighetene – Blaafarveverket – skulle være attraktivt nok, sånn sett. Setter man av en dag eller to, får man også med seg Kvinner i Kunsten – et nødvendig tilbakeblikk på det sene 1800-tallet.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«  Lyse netter, Moss 8.-9. juni De festivalrelaterte bokutgivelsene til Audiatur og litteraturhuset HOF fortjener opptil flere hurra. Til helgen arrangeres HOFs musikkfestival…»
«Sjukov understreket at ingen av ryktene om funn av Hitlers lik er bekreftet.»