13:55 - 30. august 2012

Mat i grenseland

Illustrasjon: Marvin Halleraker / www.marvin.no

Ordet «matfold» er i positiv forstand en neologisme – en språklig nyskapning. Men det er ekstra positivt ved at det er betegnelsen på en matfestival. Også dét et nytt ord. Nå også på østfoldsk. Det er for tiden en rekke slike arrangementer rundt om i landet. Bondens marked inkludert. Mat og Østfold, det blir matfold! Og ikke nok med det. Her kombineres mat og litteratur, ved at suksessarrangementet Ord i Grenseland inkluderes i matfestivalen. Eller kanskje er det omvendt! Litteratur og gastronomi er som skapt for hverandre. Ord i Grenseland starter onsdag 5. september og varer i fem dager.

Kaffeentusiasten og forfatteren Freddy Fjellheim er en av ildsjelene, Wiggo Andersen en annen. Det er mye som her vil skje i espressofart når matfestivalen starter i Gamlebyen i Fredrikstad fredag 7. september. Den innledes fredag med en kokkeskole for 400 barn fra hele fylket. Mesterkokken Bård Greni skal holde kokkeshow og trekker i mange av trådene. Oppfinnsomheten er det intet å si på når ØQ, 4H, Fiskesprell med Urban Food, Grønt Pakkeri og Nøttefabrikken er med. Barna skal få en eventyrstund med mat i fokus. Østfold birøkterlag skal demonstrere hvordan bier arbeider i en bikube, og i opplegget inngår blant annet grønnsaksskole, fiskeskole, nøtteskole og gammeldags brødbaking.

Bård Greni sier det så sant, så sant, at barna er vårt eneste håp, dersom vi skal få nordmenn til å endre sine matvaner til det bedre. Om 10–15 år er det kanskje slik at ungdommen nekter å spise frossenpizza! Dersom de har fått SMAK for noe annet: ekte, god mat! Skulle ønske jeg var noen tiår yngre! Men det er nok noe for voksne også.

Annonse

«  Lyse netter, Moss 8.-9. juni De festivalrelaterte bokutgivelsene til Audiatur og litteraturhuset HOF fortjener opptil flere hurra. Til helgen arrangeres HOFs musikkfestival…»
«Sjukov understreket at ingen av ryktene om funn av Hitlers lik er bekreftet.»