Annonse
13:55 - 30. august 2012

Mat i grenseland

Illustrasjon: Marvin Halleraker / www.marvin.no
Annonse

Ordet «matfold» er i positiv forstand en neologisme – en språklig nyskapning. Men det er ekstra positivt ved at det er betegnelsen på en matfestival. Også dét et nytt ord. Nå også på østfoldsk. Det er for tiden en rekke slike arrangementer rundt om i landet. Bondens marked inkludert. Mat og Østfold, det blir matfold! Og ikke nok med det. Her kombineres mat og litteratur, ved at suksessarrangementet Ord i Grenseland inkluderes i matfestivalen. Eller kanskje er det omvendt! Litteratur og gastronomi er som skapt for hverandre. Ord i Grenseland starter onsdag 5. september og varer i fem dager.

Kaffeentusiasten og forfatteren Freddy Fjellheim er en av ildsjelene, Wiggo Andersen en annen. Det er mye som her vil skje i espressofart når matfestivalen starter i Gamlebyen i Fredrikstad fredag 7. september. Den innledes fredag med en kokkeskole for 400 barn fra hele fylket. Mesterkokken Bård Greni skal holde kokkeshow og trekker i mange av trådene. Oppfinnsomheten er det intet å si på når ØQ, 4H, Fiskesprell med Urban Food, Grønt Pakkeri og Nøttefabrikken er med. Barna skal få en eventyrstund med mat i fokus. Østfold birøkterlag skal demonstrere hvordan bier arbeider i en bikube, og i opplegget inngår blant annet grønnsaksskole, fiskeskole, nøtteskole og gammeldags brødbaking.

Bård Greni sier det så sant, så sant, at barna er vårt eneste håp, dersom vi skal få nordmenn til å endre sine matvaner til det bedre. Om 10–15 år er det kanskje slik at ungdommen nekter å spise frossenpizza! Dersom de har fått SMAK for noe annet: ekte, god mat! Skulle ønske jeg var noen tiår yngre! Men det er nok noe for voksne også.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Anbefalinger