13:58 - 05. oktober 2012

Leve Mathallen

Initiativtagerne kaller den nye Mathallen for Oslos matmekka. Betegnelsen treffer godt (selv om det ikke dreier seg om halalmat, som man jo spiser i Mekka), ettersom mat i dag står høyt på agendaen for mang en entusiast, derav ikke få nyfrelste. For det finnes trender som fremstår som trosretninger, fra de trofaste vegetarianerne og de utrettelige slankefanatikerne, til de lidenskapelige tilhengerne av helsekost og de fornemme feinschmeckerne. Mat er religion: In Food we trust. Vi tror på det gode, og mener for eksempel sushi. Eller får-i-kål. Mange er hellig overbevist i sine smakspreferanser.

Mathallen presenterer seg som både folkelig og avansert, både sekulær og misjonerende. Den inngår slik i et viktig opplysningsprosjekt: Mat må ha høy kvalitet, smak og friskhet. Det har etiske og estetiske såvel som politiske dimensjoner. Og det er moro. Her er mye kunnskap, men kanskje mest underholdning. Det blir interessant å se om nyttefunksjonen oppfylles. Og om ungdom og barn får bli med. Smakens fremtid avhenger av dem.

Mathallen har et drøyt trettitall aktører, som sørger for et bredt og ferskt tilbud. Flere satser på norsk og regional mat: I kongens hage, Den blinde ku, Hello Good Pie, Melkerampa, Stangeriet, Frøya Sjømat, Smak av Valdres, for å nevne noen. Ulike etniske kjøkken er representert: Barramon (baskisk tapas), Atelier Asian Tapas, Comer con Arte (spanske matvarer), Delikatysk (tysk kjøkken), Ma Poule (franske spesialiteter), Via Italia (italienske delikatesser). Øl får du i rikt monn på Ølhandleriet og Øltorget. Jeg savner bare Vinmonopolet. Hva med et lite utsalg med varierende tematikk? Til det mer avanserte hører kjøkkenutstyrsbutikken Sous vide Norge, som tar utgangspunkt i den franske tilberedelsesteknikken sous vide, altså «under vakuum». Med dette signaliseres også det eksklusive i Mathallen. Solberg og Hansens «kunnskapssenter» for kaffe og te er også en avansert aktør (ingen melkebasert kaffedrikk her): kunnskapsrik, elegant og smakfull.

Annonse

«  Lyse netter, Moss 8.-9. juni De festivalrelaterte bokutgivelsene til Audiatur og litteraturhuset HOF fortjener opptil flere hurra. Til helgen arrangeres HOFs musikkfestival…»
«Sjukov understreket at ingen av ryktene om funn av Hitlers lik er bekreftet.»