12:16 - 24. mai 2012

Klippfisk-brandade

Margretas kjøkken

Spanske fiskere ved Newfoundland oppfant klippfisken på 1500-tallet. De saltet og tørket torsken for å konservere den, det er samme metode som brukes for å lage klippfisk i dag. Metoden ble ikke kjent i Norge før på 1700-tallet, da skotten John Ramsay startet den første produksjonen av norsk klippfisk på Grip, en liten øy vest for Smøla og Tustna. I dag er Norge, sammen med Island og Færøyene, verdens største klippfiskeksportør. Kristiansund er landets viktigste klippfiskby, og her arrangeres hvert år en klippfiskfestival i juni, i år går den av stabelen 16.–17. juni.

Brandade kommer fra ordet brandado på provencalsk, det er fortidsformen av verbet brandar, som betyr å røre. Her dreier det seg altså om rørt torsk. Brandade lages på forskjellige måter. Klassisk fransk brandade fra Languedoc og Provence lages av lettsaltet torsk og melk. I Marseille serveres gjerne brandade med hvitløk. Vi har valgt å lage en brandade med klippfisk, olje og fløte, slik som i Languedoc-byen Nîmes, hvor retten angivelig kommer fra. I tillegg har oppskriften et lite innslag av middelhavsbrandade med hvitløk.

Dette er en salt rett, så det er lurt å servere den sammen med en kjørvelsalat og friske, sødmefylte cherrytomater.

Annonse

«  Lyse netter, Moss 8.-9. juni De festivalrelaterte bokutgivelsene til Audiatur og litteraturhuset HOF fortjener opptil flere hurra. Til helgen arrangeres HOFs musikkfestival…»
«Sjukov understreket at ingen av ryktene om funn av Hitlers lik er bekreftet.»