Annonse
13:36 - 23. februar 2012

Kjærlighetseplet

Kimmeridge ble unn­fan­get blant vin­ran­ker i Pro­ven­ce et­ter en me­get guns­tig som­mer. Det­te kan for­kla­re streifet av syd­li­ge strøk, av bou­le­var­der med my­tis­ke ba­rer og sagn­om­sus­te re­stau­ran­ter, som pre­ger hans skri­ve­ri­er.
Annonse

Nattens dronning fant i sin tid frem til mitt hjerte, og jeg til hennes. Hvilken vei vi tok for å nå målet husker jeg ikke, men at det var knyttet til mat sier jo seg selv. Antagelig var det en enkel servering, ikke champagne og foie gras, østers, trøfler eller kaviar. Kan det ha vært en salat, eller muligens en pai? En middag på Montparnasse, eller en landkylling i heimen? Ikke usannsynlig kan det ha vært noe med tomat, det europeerne tidlig kalte «kjærlighetseplet». Betegnelsen ble visstnok enten til ved at vendingen pomi dei mori (maurernes epler) ble til pommes d’amour på fransk, eller på grunn av rødfargen, den tilnærmelsesvise hjerteformen eller afrodisiakmyten. Tomaten befinner seg uansett i hjertet av ikke bare sydeuropeisk kjøkken. Den er full av sunne stoffer og mye smak, i hvertfall når den er godt dyrket. Som alle vet er det ikke nok å ta seg pent ut. Det må liksom være noe innenfor også.

Så det kan ha vært en tomatcarpaccio hun forførte meg med. Da tok hun antagelig et par gode klasetomater og la dem i frysen i tjue minutter, skar dem i ekstremt tynne skiver og la dem fint utover på en glasstallerken. Frysevirkningen gir en blank, klar overflate. Over dette drysset hun noen få rucculablader, et par-tre finskårne skiver stangselleri, og til slutt noe spon av parmesan, litt utsøkt, mild olivenolje, flaksalt og pepper. Kanskje var det en Château Bonnet som ledsaget denne enkle retten?

Men det kan også ha vært klippfisk med tomat, en genial minivariant av bacalao, der hun blander biter av skallfrie plommetomater med finhakket hvitløk, sar (bønneurt, fattigmannspepper) eller bladpersille, samt knust pepper i et ovnsfast lite pillivuytfat. Litt god olje dryppes over det hele. Etter en drøy halvtime kjøres tomatene i mikser. Klippfisken trekkes ti minutter i kokende vann, før den får renne av, avkjøles og smuldres opp i smått. Tomatsausen varmes forsiktig opp med klippfisken et kvarters tid. Serveres med en litt kjølig Barbera eller Valpolicella, for eksempel.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Anbefalinger