09:21 - 16. august 2012

Kamskjell med smørsaus

Vi har tre typer kamskjell i Norge. Først chlamys, som kalles haneskjell eller urskjell. Så aequipecten, eller harpeskjell, som lever fra Trondheimsfjorden og nordover til Svalbard. Det mest utbredte kamskjellet i Norge er arten pecten maximus, som vi kaller stort kamskjell. Det lever i farvann mellom Ytre Oslofjord og Vesterålen. Stort kamskjell er et tvekjønnet vesen og kan bli over 20 år gammelt. Stort kamskjell finnes helt ned til 60 meters dyp og fanges av dykkere, hovedsakelig langs Møre- og Trøndelagskysten.

Kamskjell er en søtlig og velsmakende hvit lukkemuskel, og i ferske kamskjell kan også rognen spises. Til steking er det lurt å bruke rapsolje, fordi den tåler svært høy temperatur før den begynner å ose eller brenner seg.

Denne retten er inspirert av brasserie-besøk i Provence i sommer. Kamskjell er himmelsk i kombinasjon med karamellisert smør tilsatt brødsmuler, urter og hvitløk. Syrlige tomater og frisk persille balanserer smøret. Dette er en festrett som egner seg til å glede gode venner rundt middagsbordet!

Annonse

«  Lyse netter, Moss 8.-9. juni De festivalrelaterte bokutgivelsene til Audiatur og litteraturhuset HOF fortjener opptil flere hurra. Til helgen arrangeres HOFs musikkfestival…»
«Sjukov understreket at ingen av ryktene om funn av Hitlers lik er bekreftet.»