10:56 - 20. desember 2012

Jul i Burgund

Her jeg sitter en fredelig førjulskveld foran peisen med min enkle røde Bourgogne Rouge 2010 fra d’Angerville og med Nattens dronning utstrakt på sofaen iført bare det lille under, slår det meg at nå er det jul også i Burgund. Mine tanker går til dette velsignede stedet på jord, der himmelsk vin fra den ene englegården etter den andre byr på salig, fruktig duft og smak av barmhjertige druer. Jeg minnes et sted ganske høyt og øde, Bligny-sur-Ouche, hvor herberget og farmen «La Ruchotte» ligger.

Her råder en lett, bibelsk stemning, i ordets vakreste forstand, med det glade budskap i sentrum. For alt drives på gammelmåten, som nå betyr økologisk. Ute på marken er flokker med langraggede sauer, lama og alpakka, mørkhudede svin, en skokk med kalkuner, og mellom våningshusene og stallen løper kølsvarte, kraftige gårdskyllinger. Ingen turistluksus; anlegget ser snarere litt slitent ut. Men det gir «La Ruchotte» et troverdig preg. Buskapen består av gamle, sjeldne raser: Gascogne-svin, Solognot-får, kalkunrasen Rouge des Ardennes, fjærkre av typene Rennes, La Flèche, Barbézieux og Le Mans. Denne herlige blandingen gir en følelse av Noahs ark, som jo også hadde bevaring av mangfold som varemerke.

Bondegården er veldrevet, av ekteparet Frédéric og Eva Ménager. Fred er en kjent kokk, et lokalt og nasjonalt fenomen. Kul, hyggelig, litt sky – og dødsseriøs. På kjøkkenet er han smidig og traust, og liker besøk. Han serverer en syndfri suppe, med ulike stykker fra kyllingen: Noen takkete med litt tyggemotstand, andre som små, lysegrå pølser, noe i suppen er mørkt og mørt, noe annet mykt og hvitt, alt i en sakral kyllingkraft med urteblader og små poteter, selvsagt dyrket på gården. At der var både hanekam, hanetestikler og ting som ikke ble satt ord på, var på et vis en kristen opplevelse av fordums klostermoral med sans for å nyttiggjøre seg alt.

Annonse

«  Lyse netter, Moss 8.-9. juni De festivalrelaterte bokutgivelsene til Audiatur og litteraturhuset HOF fortjener opptil flere hurra. Til helgen arrangeres HOFs musikkfestival…»
«Sjukov understreket at ingen av ryktene om funn av Hitlers lik er bekreftet.»