Annonse
22:40 - 23. februar 2012

«Jeg har lyst til å argumentere mot den nostalgiske sutringen.»

Morgenbladets etiker er en livserfaren mann med bred innsikt i moral­filosofiske spørsmål. I denne spalten svarer han på våre spørsmål om dilemmaer i hverdagen. Alle spørsmål er innsendt av Morgenbladets lesere. Det er imidlertid fullt mulig å være anonym på trykk. Send ditt spørsmål til etikeren@morgenbladet.no
Annonse

Jeg har en eldre kollega som stadig kommer med denne type utsagn: «Det var så mye mer solidaritet før i tiden. Nå tenker alle bare på seg selv, og gjør bare ting de kan tjene penger på.» Jeg merker at jeg blir oppgitt når kollegaen min sier slikt – og er instinktivt uenig. Siden jeg «bare» er midt i tretti-årene, kan jeg ikke vite om naboer, kollegaer, familie og samfunn før i tiden var så mye mer preget av hjertevarme slik hun beskriver det – men jeg kan heller ikke kontant avvise at min generasjon og min samtid er så gjennomsyret av egoisme som hun mener. Jeg har lyst til å argumentere mot denne nostalgiske sutringen – samtidig som jeg føler at slike påstander er så generaliserende og upresise at de nesten er uangripelige. Hvordan ville du møtt slike meninger? Og er vi virkelig blitt så mye mer egoistiske enn folk og samfunn var da min foreldregenerasjon vokste opp?

Hilsen en som er glad i nåtiden

 

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«  Lyse netter, Moss 8.-9. juni De festivalrelaterte bokutgivelsene til Audiatur og litteraturhuset HOF fortjener opptil flere hurra. Til helgen arrangeres HOFs musikkfestival…»
«Sjukov understreket at ingen av ryktene om funn av Hitlers lik er bekreftet.»