Annonse
22:40 - 23. februar 2012

«Jeg har lyst til å argumentere mot den nostalgiske sutringen.»

Morgenbladets etiker er en livserfaren mann med bred innsikt i moral­filosofiske spørsmål. I denne spalten svarer han på våre spørsmål om dilemmaer i hverdagen. Alle spørsmål er innsendt av Morgenbladets lesere. Det er imidlertid fullt mulig å være anonym på trykk. Send ditt spørsmål til etikeren@morgenbladet.no
Annonse

Jeg har en eldre kollega som stadig kommer med denne type utsagn: «Det var så mye mer solidaritet før i tiden. Nå tenker alle bare på seg selv, og gjør bare ting de kan tjene penger på.» Jeg merker at jeg blir oppgitt når kollegaen min sier slikt – og er instinktivt uenig. Siden jeg «bare» er midt i tretti-årene, kan jeg ikke vite om naboer, kollegaer, familie og samfunn før i tiden var så mye mer preget av hjertevarme slik hun beskriver det – men jeg kan heller ikke kontant avvise at min generasjon og min samtid er så gjennomsyret av egoisme som hun mener. Jeg har lyst til å argumentere mot denne nostalgiske sutringen – samtidig som jeg føler at slike påstander er så generaliserende og upresise at de nesten er uangripelige. Hvordan ville du møtt slike meninger? Og er vi virkelig blitt så mye mer egoistiske enn folk og samfunn var da min foreldregenerasjon vokste opp?

Hilsen en som er glad i nåtiden

 

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Anbefalinger