Annonse
11:51 - 14. juni 2012

Historisk biff III

Kimmeridge ble unn­fan­get blant vin­ran­ker i Pro­ven­ce et­ter en me­get guns­tig som­mer. Det­te kan for­kla­re det ster­ke streif av syd­li­ge strøk, av bou­le­var­der med my­tis­ke ba­rer og sagn­om­sus­te re­stau­ran­ter, som pre­ger hans skri­ve­ri­er.Illustrasjon: Marvin Halleraker / www.marvin.no
Annonse

Det finnes mange historiske biffer – biff Lindström (som egentlig er en karbonadekake), biff Stroganoff (en eksklusiv kjøttgryte), biff Wellington (indrefilet innbakt i parmaskinke og butterdeig) – men intet er som filet Oskar. Det er en majestetisk biff, komponert til ære for kong Oskar den II (1829-1907) av Sverige-Norge på Operakällaren i Stockholm i 1897. Oskar (vi bruker hoffets stavemåte) var konge av Sverige fra 1872 til sin død, og konge av Norge fra 1872 til 1905. Han tok unionsoppløsningen tungt.

Det var den franske kjøkkensjefen Paul Edmund Malaise som sto bak kreasjonen. Oskar feiret sine 25 år som majestet, og i den anledning ble det arrangert en verdensutstilling, nærmere bestemt «Allmänna konst- och industriutställningen» i Djurgården. Utstillingen varte fra 15. mai til 3. oktober, og presenterte svensk og norsk industri. Over tre tusen utstillere deltok. Cinematografen var en av attraksjonene, og Kong Oskars åpning av verdensutstilling 15. mai ble filmet. Det ble så vidt vites ikke middagen til hans ære på Operakällaren lørdag den 18. september 1897.

Biffen lages slik: Et stykke kalvefilet paneres og stekes rosa i smør. Rundt fileten legges choronsaus i en sirkel, som en «O» for Oskar. Tegnet er en innramming, som en gammel treramme rundt et foto. Men også et symbol for inntagelse, av erotisk eller ernæringsmessig karakter, som i fortellingen om «Marquisen fra O». Det er usikkert om den matglade kong Oscar den II ville ha likt assosiasjonen, men hvorfor ikke. Han holdt seg med en rekke elskerinner og var glad i livet.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«  Lyse netter, Moss 8.-9. juni De festivalrelaterte bokutgivelsene til Audiatur og litteraturhuset HOF fortjener opptil flere hurra. Til helgen arrangeres HOFs musikkfestival…»
«Sjukov understreket at ingen av ryktene om funn av Hitlers lik er bekreftet.»