Annonse
12:46 - 06. september 2012

«Han ser på motstanden min mot omskjæring som jødefiendtlighet.»

Annonse

Samboeren min og jeg ønsker oss barn, men særlig ett stridsspørsmål står i veien: omskjæring eller ikke? Samboeren min er jødisk, mens jeg ikke er religiøs og kommer fra en halv-/ikke-kristen familie. Barna våre vil ikke bli regnet som jødiske, ettersom moren, altså jeg, ifølge jødedommen må være jødisk for å bringe arven videre, så å si.

Jeg stiller meg skeptisk til rituell omskjæring generelt, og særlig når det er snakk om mitt eget barn, som ikke engang vil være jødisk. Samboeren min er ikke religiøs, men føler en sterk kulturell jødisk tilhørighet. Argumentene hans for at vi bør omskjære et eventuelt guttebarn, er at han ønsker at sønnen vår skal «se lik ut som ham selv og hans forfedre,» og at han skal være stolt av den jødiske bakgrunnen sin. Jeg kan få følelsen av at han ser på motstanden min mot omskjæring som fordekt jødefiendtlighet.

Jeg kritiserer jo også noe som treffer et sårt punkt, bokstavelig talt: hans egne jødiske og omskårede manndomsgestalt. Samtidig gjør jo denne påstanden enhver videre diskusjon av saken umulig. Skal jeg ta hensyn til samboeren min sitt ønske, og ta sjansen på at han vet best? Noen kompromissløsning er jo ikke mulig. Man får håpe på jentebarn.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«  Lyse netter, Moss 8.-9. juni De festivalrelaterte bokutgivelsene til Audiatur og litteraturhuset HOF fortjener opptil flere hurra. Til helgen arrangeres HOFs musikkfestival…»
«Sjukov understreket at ingen av ryktene om funn av Hitlers lik er bekreftet.»