09:05 - 16. august 2012

God på smak

Illustrasjon: Marvin Halleraker www.marvin.no

Kjærlighetens navle, Nattens dronning, er temmelig god på smak. Det vil si, selvsagt smaker hun godt, ja, altså, jeg vet det fordi jeg smaker på henne ganske jevnlig, og likeledes, hun lukter godt også, skulle bare mangle, med alle de dyre parfymene hun bruker med snedighet og stil, og sannelig smaker og lukter hun godt også uten parfyme, kanskje best da. I tillegg har hun luktesans som få, og selv om hun ikke gidder å lese seg til subtile kjennetegn ved druetyper, vinifikasjonsmessige forhold, terroir, geografi og så videre, er hun uslåelig på å karakterisere en vin. Har hun først drukket en type vin, husker hun godt dens egenskaper, om ikke årgang eller produsent. Så hun ønsker som regel å briefe på sin egen måte, ikke med tørr kunnskap eller finurlig vokabular.

Vinkritikken har som kjent utviklet et språk som er lett å harselere over: velhengt rype, blyant, fjøs, lær, «klokkeklar» pinot og så videre. Det finnes nasjonale og sikkert også regionale varianter (ikke alle steder har man tilgang til rype). Det er ingen tvil om at fransk vinekspertise har hatt en tendens til impresjonistisk stil. Innsmigrende, forblommet språk. Amerikansk sjargong litt mer brautende, engelsk mer analytisk. Norsk? Avansert og faglig perfeksjonistisk på sitt beste. Man skulle nesten tro at vin smaker forskjellig på de ulike språk. Uansett gjelder det å smake godt.

Nattens dronning er selvsagt god på smak også i den forstand at hun har god smak, vet å velge det riktige, det stilige, det kvalitetspregede, slett ikke (alltid) det steindyre. I enda en forstand er hun god på smak ved å ha ypperlige smaksorganer, hun er rask til å gjenkjenne råvarer, deres ferskhet, kombinasjoner, tilberedningsmåter, og ikke minst når noe er feil, for mye stekt, manglende syrlighet, overforbruk av olje, sukker, salt, krydder… Og så har hun plukket opp en vane som jeg tror jeg i min tid først støtte på i det Nordenfjeldske. Der oppe på andre siden av Dovre-fjell har man et språk en god innfødt venn og ledende teolog ved en anledning karakteriserte som ordfattig. Det betyr naturligvis ikke at trøndersk som sådan er fattig, men at ordene kan endre betydning gjennom måten det uttales på.

Annonse

«  Lyse netter, Moss 8.-9. juni De festivalrelaterte bokutgivelsene til Audiatur og litteraturhuset HOF fortjener opptil flere hurra. Til helgen arrangeres HOFs musikkfestival…»
«Sjukov understreket at ingen av ryktene om funn av Hitlers lik er bekreftet.»