11:10 - 31. august 2012

Gazpacho

MARGRETAS KJØKKEN

Margreta Stølen er billedkunstner, og lager overtidsmiddag til Morgenbladets redaksjon hver onsdag.

Se flere oppskrifter her.

Gazpacho er en spansk rett med arabiske og romerske røtter. Det er en kald suppe som opprinnelig var arbeidermat. Hovedingrediensene er tomat,  brød, olivenolje og hvitløk. Smaken på suppen skjerpes med eddik, og retten serveres med forskjellig tilbehør. 

Gazpacho er vegetarmat, men kan lages i flere varianter, for eksempel med kjøttkraft, eller den kan serveres sammen med hummer. 

Suppen er en klassisk, avkjølende sommerrett som vanligvis serveres til forrett eller som en lett middag. Men den egner seg også nå som sommer går over i høst og tomatene smaker ekstra godt. Lag gjerne suppen dagen før servering, da får smakene satt seg ekstra godt. Hvis suppen er hovedrett, servér den gjerne med ostesmørbrød med gruyèreost i stedet for med baguette, som i denne oppskriften.

 

Ingredienser til 4 personer:

1,5 kg modne plommetomater | 1 paprika | 1 agurk | 1 gul løk | 3 loffskiver

2 ts salt | 2 fedd hvitløk, finhakket | 1-2 chili, finhakket | 1 knivsodd cayennepepper | 3 basilikumblader, finhakket | 1-3 ss sherryeddik

3 dl vann | 2 dl god olivenolje

4 avokado | 1 ss rømme | 1 ss limesaft | salt

2 dl kalamataoliven | 1 basilikumplante til garnityr | God olivenolje | 1 baguette

 

Tilberedning: 

Skjær et kryss i snuten på tomatene, legg dem i en bolle og hell over kokende vann så tomatene blir dekket helt. La tomatene ligge i vannet i fem minutter, ta dem så ut og fjern skallet. Del tomatene i to på tvers og rensk vekk frøene. Kutt vekk det hvite stilkfestet i midten. Grovhakk tomatene, ha dem over i en bolle og sett den til avkjøling i kjøleskapet.

Brenn skallet på paprikaene svarte med en gassbrenner. Skrap bort det brente skallet med kniv, skyll paprikaen i vann og tørk med papir. Om du ikke har gassbrenner, bruk paprikaen med skallet. Rensk vekk stilken, innvendige hinner og frøene. Grovhakk og legg sammen med tomaten. 

Skyll agurken og skrell vekk det grønne skallet med en potetskreller. Del den i to på langs. Del hver halvdel i to på langs og skjær vekk frøene i midten av agurken. Grovhakk og legg agurken sammen med tomat og paprika. 

Skrell og grovhakk løken. Skjær vekk skorpen på loffskivene og kutt loffen i terninger. Bland løk og loff med resten av grønnsakene. 

Om hvitløken er gammel, pass på å fjerne den midterste grønne stilken. Bland inn salt, hvitløk, chili, basilikumblader og sherryeddik. La bollen ligge i kjøleskapet til grønnsakene er kalde. 

 

Ta bollen ut av kjøleskapet og kjør alt i en foodprocessor sammen med vann og olje. Det skal bli en tykk suppe med kornete konsistens. Smak til med salt. La suppen stå noen timer eller over natten i kjøleskapet.  

 

Lag en puré av avokado, rømme og sitronsaft. Smak til med salt. Grovhakk basilikumbladene. 

Smak på suppen rett før servering og ha i mer salt eller sherryeddik om nødvendig. Servér med oliven, god olivenolje, avokadopuré, basilikum og baguetteskiver.

 

Passende vin

Navn: P Ciña 2009, Bodega Hermanos Peciña. Område: Rioja, Spania. Varenummer: 8055401. Pris: 141 kroner.

Vin og rett fra samme land er ofte en god tommelfingerregel, og den er i hvert fall gyldig for gazpacho. Vinen bør være hvit, og ikke eiket, som mange spanske viner er. Valget faller på denne basishvitvinen fra Hermanos Peciña-bodegaen i Rioja. Den blir laget på saft fra druen viura, som de siste 20 årene har vært den dominerende hvitvinsdruen i Rioja nordøst i Spania. Saften ligger et døgn sammen med drueskallet før den gjæres i en måned. Resultatet er en vin med særegen duft, en blanding av sitrus, eple og akasiehonning. Behagelig smak, fin ettersmak, og viktigst: passelig match til Margretas deilige gazpacho.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 20 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse

«  Lyse netter, Moss 8.-9. juni De festivalrelaterte bokutgivelsene til Audiatur og litteraturhuset HOF fortjener opptil flere hurra. Til helgen arrangeres HOFs musikkfestival…»
«Sjukov understreket at ingen av ryktene om funn av Hitlers lik er bekreftet.»