Annonse
09:43 - 16. mai 2012

Gastroterapi

Kimmeridge ble unn­fan­get blant vin­ran­ker i Pro­ven­ce et­ter en me­get guns­tig som­mer. Det­te kan for­kla­re det ster­ke streif av syd­li­ge strøk, av bou­le­var­der med my­tis­ke ba­rer og sagn­om­sus­te re­stau­ran­ter, som pre­ger hans skri­ve­ri­er.
Annonse

Her jeg sitter med et glass Nyco fruktsalt blandet med iskaldt Olden kildevann, gjør jeg meg noen enkle betraktninger over ulike eksistensielle støtteordninger. De som må til etter en for lang festaften eller andre inntrykksfulle begivenheter. Det er tallrike terapier å ty til om man trenger en eller annen form for støtte. Og hvem gjør vel ikke det.

I de steiermarkske åsrygger i det sydlige Østerrike fant jeg frem til begrepet «panoramaterapi». Her reklameres det for at panoramautsikt i seg selv er beroligende og skaper følelse av frihet, tilstedeværelse og oversikt. Ordet «thalasso-terapi» er forlengst etablert, men da er det havet (gr. thalassa) og dets uendelige utstrekning, friskhet og dybde som behandler den kropp og sjel som søker lindring for alskens plager. Hva kan vel ikke en båttur – et cruise, en fisketur, en seilas – gi av lykkefølelse? Listen kan gjøres lang: psykoterapi, fysioterapi, ergoterapi, musikkterapi, parterapi, kognitiv terapi, terapiridning, terapi med hund, multisystemisk terapi, integrativ terapi, gestaltterapi, narrativ terapi. Og dersom en båttur kan gi styrke, kan vel også en utflukt med bil, fly eller tog gjøre det også: Reisen i seg selv! Flukten bort, langt bort: Fuir! là-bas fuir! som poeten Stéphane Mallarmé skrev i «Brise Marine».

Det finnes også terapi for fordøyelsesbesvær, fysisk så vel som mer eksistensielt. Nyco fruktsalt er et gammelt og godt middel mot mang en mageplage. En «forfriskende drikk» med 72 doser mot halsbrann, sure oppstøt og generelt «godt for magen» – og, som det står på den medisinale plastflasken med lilla kork, «f.eks. etter for mye fet/sterk mat, kaffe eller annen drikke». Det såkalte fruktsaltet inneholder noe som heter «vinsyre», og «eplesyre», som om gårsdagens feiring uti de lyse timer, kanskje med iskald Eiswein til den opp-ned-tilberedte, karamelliserte eplekaken tarte tatin, gjenfinner sitt hinsidige vesen i dette hvite, lett metafysiske boblestoffet.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«  Lyse netter, Moss 8.-9. juni De festivalrelaterte bokutgivelsene til Audiatur og litteraturhuset HOF fortjener opptil flere hurra. Til helgen arrangeres HOFs musikkfestival…»
«Sjukov understreket at ingen av ryktene om funn av Hitlers lik er bekreftet.»