13:16 - 15. november 2012

Faust på kjøkkenet

Anthony Bourdains avslørende bok Kokkejævler ga oss et unikt innblikk i restaurantbransjens mørkere sider. Anekdoter fra alle hold viser at til tider, selv på de største spisestedene, er konkurransen om gunst og suksess så stor at det kan gå om ikke på livet, så på anstendigheten løs. Det finnes selvsagt også gjestejævler, blant annet i form av nådeløse matkritikere, noen av dem bare ærlige, andre med markeringsbehov. Og det finnes uoppdragne gjester i alle kategorier. Men i det siste er det også dukket opp en betegnelse som vel få ønsker å ikle seg: «Middagsgjesten fra helvete». (D2 20. oktober). Det er tale om ikke mindre enn en spesialrådgiver ved polet, som foruten denne tittelen også står bak boken En vingurus guide til himmelen (Kagge 2012).

Himmel og helvete, tenker jeg, og litteraturhistorien gir meg vann på mølla. Først er det Molières Dom Juan fra 1665 som rinner meg i hu. Der er forføreren Don Juan med på en underjordisk middag med stengjesten, gjenferdet etter en kommandant han har drept. Så har vi Goethes Faust fra 1808, med scenen i «Auerbachs kjeller». I denne vinkjelleren utspiller det seg et møte mellom drikkeglade studenter og de to mer dystre karakterene Faust og Mefistofeles. Djevelens figur er raus, og tilbyr studentene den vin de ønsker fra tønner som med ett kan oppfylle alle ønsker: riesling her, champagne der. Til slutt går alt opp i røyk. Mefistofeles og Faust forsvinner, vinen fortæres av flammer. Gjestene kom fra helvete.

Nylig hadde jeg vinguruen på besøk. Denne gangen med sin nyslåtte betegnelse som aura. Han lager som vanlig maten til selskapet. Ovnsbakte kveiteskiver servert med linseblanding. Til dette en magnum Dönnhoff Hermannsöhle riesling 2007, som løfter fisken langt over de divisjoner den selv sikkert hadde forestilt seg. Kveite er jo en hellig fisk, reflektert i begrepet hellefisk. Dernest serverte middagssgjesten fra helvete peppermarinert reinsdyrfilet med stekte skiver av rødbet, selleri og eple, akkompagnert av en Magnum Louis Bouillot Nuits-Saint-Georges premier cru «Les Prunieres» 2006, oppfulgt blant annet av en amerikansk pinot, en Hanzell Pinot Noir 2005. Og noe mer, tror jeg. Oster, om jeg ikke husker feil.

Annonse

«  Lyse netter, Moss 8.-9. juni De festivalrelaterte bokutgivelsene til Audiatur og litteraturhuset HOF fortjener opptil flere hurra. Til helgen arrangeres HOFs musikkfestival…»
«Sjukov understreket at ingen av ryktene om funn av Hitlers lik er bekreftet.»