12:39 - 06. desember 2012

Europeisk eliksir

Langt inne i fjellet i Hautes-Côtes de Beaune, som jo også er en vin-appellasjon, ligger skatter av et annet kaliber enn de vidunderlige drueproduktene vi hyller så sterkt. Med kaliber menes her ikke bare alkoholmengde, men en annerledes dimensjon av nytelseskunst. Jeg har nemlig hatt det privilegerium å få møte Michel Couvreur, en snakkesalig, kunnskapsrik, livsdyrkende og eksentrisk gubbe med masser av hvitt hår – som i sin tid har vært rødt: «Til glede for mange», som han hemmelighetsfullt sier det. Michel er en svoren norgesvenn. Av en eller annen grunn kommer han stadig tilbake til tungtvannaksjonen under krigen. Han får ikke rost den hendelsen nok. Det slår meg at whisky, for meg, også er en slags tungtvann, som jeg nødig rører. Dette er eneste unntak på uminnelige tider.

Michel er opprinnelig vinhandler og -produsent (négociant-éleveur) med base i Bouze-lés-Beaune i Burgund og kontor i Brussel fra 1951. Han etablerte seg i London i 1956, emigrerte til Skottland i 1964, hvor lidenskapen for whisky overtok. Etter noen år fikk han den geniale ideen å videreforedle whiskyen i Burgund. Destillat og fjellvann fra det skotske høylandet fraktes til noen enorme, labyrintiske kjellere han har sprengt ut. Whiskyen lagres i opptil flere tiår på sjeldne sherry-fat (pedro ximenez og palomino), og fra 1999 av også på fat etter vin jaune. Nitti prosent av whiskyens kvalitet kommer av fatet. Kun ti prosent fra destillasjonsprosessen. En dansk avis kalte i sin tid Michel for «den siste mohikaner». Han er en sjelden fugl i denne bransjen.

Bak det tømrede huset i Bouze-lés-Beaune (Michel gjør et poeng av at ordet er det samme som i det engelske booze!) skjuler det seg altså noen gigantiske kjellerganger. Fjellveggene er nesten som gelé, idet fuktig, seig og klissen, litt alien-aktig masse umerkelig renner nedover og gjør fjellet nesten levende. Hauger med magnum vinflasker hvor etikettene forlengst er vasket vekk, dukker opp i dype hulrom. De er legendariske, ingen vet hvor gamle de er, eller hva som er oppi, men det skal være inkunable flasker. Tønner med sakte, sovende whisky står i svære stabler, hundrevis av dem, innover i fjellets mage. Filmatisk, magisk.

Annonse

«  Lyse netter, Moss 8.-9. juni De festivalrelaterte bokutgivelsene til Audiatur og litteraturhuset HOF fortjener opptil flere hurra. Til helgen arrangeres HOFs musikkfestival…»
«Sjukov understreket at ingen av ryktene om funn av Hitlers lik er bekreftet.»