Annonse
11:49 - 14. juni 2012

Er det riktig å anklage Eskil Pedersen for å være feig og egoistisk?

Morgenbladets etiker svarer.

Annonse

En ganske touchy – men aktuell – problemstilling: Den 22. juli i fjor ble 69 personer, de fleste tenåringer, drept på Utøya av Breivik. Mange andre hoppet i det iskalde vannet for å komme unna, og heldigvis ble flere av disse reddet av campingturister på fastlandet. Disse dro ut i åpne småbåter og utsatte seg selv for en høy risiko – og de ble nylig hedret for sin innsats av kronprins Haakon: «Dere var der, og dere gjorde noe!»

En som derimot ikke gjorde noe var deres leder Eskil Pedersen: Han var ombord på den eneste skikkelige båten i nærheten (fergen MS Thorbjørn laget av stålplater) – men han gjorde ikke noe som helst forsøk på å beskytte de svømmende fra kulene, plukke dem opp fra vannet, hente dem som ikke kunne eller turde svømme fra Utøya (flere av disse hadde skuddskader), eller hjelpe politiet med å komme raskest mulig over for å stoppe massakren. Er det riktig å anklage Eskil Pedersen for å være feig og egoistisk (i motsetning til campingturistene som helt klart var helter) – eller er det for mye forlangt at han skulle utsette seg selv for risiko?

Hilsen mann, 45, Oslo

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Sjukov understreket at ingen av ryktene om funn av Hitlers lik er bekreftet.»