Annonse
11:49 - 14. juni 2012

Er det riktig å anklage Eskil Pedersen for å være feig og egoistisk?

Morgenbladets etiker svarer.

Annonse

En ganske touchy – men aktuell – problemstilling: Den 22. juli i fjor ble 69 personer, de fleste tenåringer, drept på Utøya av Breivik. Mange andre hoppet i det iskalde vannet for å komme unna, og heldigvis ble flere av disse reddet av campingturister på fastlandet. Disse dro ut i åpne småbåter og utsatte seg selv for en høy risiko – og de ble nylig hedret for sin innsats av kronprins Haakon: «Dere var der, og dere gjorde noe!»

En som derimot ikke gjorde noe var deres leder Eskil Pedersen: Han var ombord på den eneste skikkelige båten i nærheten (fergen MS Thorbjørn laget av stålplater) – men han gjorde ikke noe som helst forsøk på å beskytte de svømmende fra kulene, plukke dem opp fra vannet, hente dem som ikke kunne eller turde svømme fra Utøya (flere av disse hadde skuddskader), eller hjelpe politiet med å komme raskest mulig over for å stoppe massakren. Er det riktig å anklage Eskil Pedersen for å være feig og egoistisk (i motsetning til campingturistene som helt klart var helter) – eller er det for mye forlangt at han skulle utsette seg selv for risiko?

Hilsen mann, 45, Oslo

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Anbefalinger