14:16 - 02. august 2012

En annen sport

Illustrasjon: Marvin Halleraker / www.marvin.no

Mediene viste bilder av en betuttet idrettsjente som ikke fikk det til i OL. Hun var forundret. Må ha trodd at kroppen hennes var en maskin. Jeg tenker for min del på lovely London, på alle restaurantene jeg kunne tenke meg å besøke der – på Sardo (som er en kjempehyggelig, rustikk familiær sardinsk restaurant, rimelig er den også, og populær), Eyre Brothers (iberisk, på sitt beste helt utsøkt, ikke dyrt, tapasbar), Rex Whistler på Tate Britain (et anstendig sted å lunsje etter en kunstrunde. Sukkermagnaten Tate testamenterte hele vinkjelleren sin til stedet, til «glede for kunstelskere». Fremdeles er det gode kjøp å gjøre her), Zafferano (et stamsted, italiensk eleganse, smittende stemning, flott mat, fin vinliste), Busaba Eathai (rimelig thailandsk, virkelig topp mat, svært uformelt, billig, godt øl, de tar ikke reservasjoner, et titalls filialer, blant annet i Bloomsbury og i Wardour street), Hakkasan (utrolig kult, langt nede under jorden er det høy, rocka stemning, delikat asiatisk mat, deriblant sushi), Bentley’s Oyster bar and Grill (flott sjømat i stilrene, britiske omgivelser på Piccadilly; østersbaren er best; delikat sjøtunge, skjell fra Cornwall), River Café (fremdeles et hipt sted, som i sin tid dannet trenden med moderne italiensk mat; skapt av to kreative kvinner, som også har skrevet gode kokebøker), Sketch The Lecture Room & Library (underholdende sted, flott gastronomi), Amaya (fargerik, moderne og ytterst smakfull indisk restaurant; gode drinker, grill, kebab, curry), Tamarind (en annen, litt finere og mer høytidelig indisk), Greenhouse (decent, fint og innovativt kjøkken), The Ivy (attraktivt sted, særlig etter teater, prøv signaturretten Bang bang chicken), Pied-à-terre (godt sted i Bloomsbury, rolig, eksklusivt uten snobberi), Rules (for historiens skyld; godt engelsk kjøkken, kjent for sitt gode vilt og sin steak and kidney pai), Le Gavroche (for den gastronomiske hjemlengselens skyld, klassisk, perfekt fransk kjøkken), Gordon Ramseys Claridge’s (sjefen sjøl er kanskje ikke der så ofte, han er blitt tv-slave, men maten holder mål), Nobu (ikke bare for å se og bli sett; den svartstekte torsken er suveren), og et par andre steder, Bibendum, Quaglino’s, og så videre – men som det grandiose Jurassic Park-aktige idrettsarrangementet som pågår i byen nå hindrer meg i å besøke.

Så jeg lar tv-en gå uten meg. Kunne ikke tenke meg å stresse meg ned under kanalen for bare å tråkkes ned av globale sportsidioter på den andre siden. Jeg blir sittende igjen i mitt elskede Paris og lese Julien de la Mettrie, han med den materialistiske 1700-tallsideen om at mennesket er en maskin. Det er en maskin som må smøres! Hans bok Kunsten å nyte burde hver deltager i sommer-OL få i premie istedet for disse fæle medaljene. Et sitat bør understrekes: «La oss glede oss de få øyeblikkene vi har igjen, la oss drikke, synge, elske de som elsker oss: Måtte leken og latteren følge i våre fotspor, måtte all slags vellyst komme over oss, den ene etter den andre, stundom for å more oss, stundom for å glede våre sjeler; og uansett hvor korte våre liv måtte bli, så har vi ihvertfall levd!». Dét er sport, det.

Annonse

«  Lyse netter, Moss 8.-9. juni De festivalrelaterte bokutgivelsene til Audiatur og litteraturhuset HOF fortjener opptil flere hurra. Til helgen arrangeres HOFs musikkfestival…»
«Sjukov understreket at ingen av ryktene om funn av Hitlers lik er bekreftet.»