12:58 - 09. august 2012

Dra til sjøs

Illustrasjon: Marvin Halleraker / www.marvin.no

Om ikke annet, så for å spise godt. Kielfergen er et gastronomisk alternativ, om man ikke har tid, råd eller anledning til å reise på et middelhavscruise. Få ting er så tilfredsstillende som rom sjø med solnedgang og lett bris, til akkompagnement av et glass champagne. Fin utsikt på en restaurant betyr imidlertid ikke alltid at maten er like god. Ofte tvert imot.

Godt plassert helt akter i skipet Color Magics à la carte-restaurant «Oceanic», nyter vi utsikten mot Bygdøy og etterhvert et yrende liv i Oslos havnbasseng. Det føles godt når skipets motorer starter opp, vannet piskes hvitt av store propeller, og farkosten beveger seg duvende avgårde. Postflagget fires idet vi legger ut fra kai. Og kelneren kommer med kartet, som viser seg å være såre enkelt, altfor enkelt til en så stor og fasjonabel restaurant som dette faktisk er. Småtterier. Ingen mulighet for eksempelvis en lett fiskerett først, deretter en delikat hovedrett. Her er det rett på sak. Smørbrød. Entrecôte med bratwürst. Cæsarsalat. Den utmerkede kelneren finner imidlertid frem til en rett fra middagskartet, en tallerken med gratinert kreps. Vinen er strålende, en Pouilly Fumé fra Pascal Jolivet. Syrefrisk som få. Den gratinerte ferskvannskrepsen er fyldig spise, med et tykt lag av mousselinesaus med sennep og karri. Så kommer smørbrødene. Tartarsmørbrødet er slik det skal være, godt, skrapet storfekjøtt, kapers, løk, rødbeter, eggeplomme. Men rekesmørbrødet utgjør cruisets desidert største nedtur. Aldri, absolutt aldri har jeg sett så dårlige reker. Ikke bare fra saltvannslake, men de må også ha vært innom dypfryseren: Gjennomsiktige, seige, kort sagt uspiselige. Selv ikke den tarveligste hurtigmatkiosk ville servert noe slikt. Selvsagt får vi byttet det ut, etter et drøyt kvarter kommer det inn en ok erstatning, et smørbrød med røkelaks og eggerøre, som riktignok virker mistenkelig kald.

Så vi spør kelneren om det er samme kjøkken som skal betjene oss til middag, på båtens ambisiøse gastronomi-restaurant. For nå er vår bekymring vekket, styrket av en annen servitørs påstand om at det var slik rekesmørbrød vanligvis er. Vår kelner understreker at på «Manhattan» serverer de flott mat.

Annonse

«  Lyse netter, Moss 8.-9. juni De festivalrelaterte bokutgivelsene til Audiatur og litteraturhuset HOF fortjener opptil flere hurra. Til helgen arrangeres HOFs musikkfestival…»
«Sjukov understreket at ingen av ryktene om funn av Hitlers lik er bekreftet.»