Annonse
22:26 - 07. juni 2012

«De rike synes stilltiende å godta menneskelige tragedier av store dimensjoner.»

Morgenbladets etiker svarer.

Annonse

«Barn av regnbuen» synges av tusener. Sangen trenger inn til Behring Breivik i hans ventecelle. «Sammen skal vi leve, hver søster og hver bror …» Han forårsaket en grusom tragedie. Men jeg kan ikke få fra meg tankespinnet mitt om at rike mennesker kanskje også burde fått en smule tiltale i sal 250. De rike har ikke et forvridd virkelighetsbilde, eller manglende evne til å forstå og føle empati. Men de synes stilltiende å godta menneskelige tragedier av virkelig store dimensjoner.

I dag øker de rikeste sin andel av verdens inntekter, både i fattige og rike land. Halvparten av verdens befolkning lever for under 20 kroner dagen. Det dør 300 barn hver time. Den underliggende årsaken i 60 prosent av tilfellene sies å være manglende ernæring. Global ekstrem fattigdom kan idag avskaffes med en skattesats på godt under 2 prosent av de rikes inntekt. I mange land godt under 1 prosent. Mitt spørsmål blir da om de rike (eller de aller rikeste) også burde tiltales i sal 250. Eller i Haag. Er de rike brutalt gjerrige og ufølsomme?

Bonde 63 år, Nesodden.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«  Lyse netter, Moss 8.-9. juni De festivalrelaterte bokutgivelsene til Audiatur og litteraturhuset HOF fortjener opptil flere hurra. Til helgen arrangeres HOFs musikkfestival…»
«Sjukov understreket at ingen av ryktene om funn av Hitlers lik er bekreftet.»