12:39 - 06. desember 2012

Choucroute

Illustrasjonsfoto: Pixabay

Mye av Europas dramatiske historie har utspilt seg i den franske regionen Alsace, som i lange perioder ble styrt fra Wien eller Berlin. Regionen utviklet et eget språk, som er en salig blanding av fransk og tysk og fortsatt snakkes i Alsaces idylliske landsbyer. Regionens kjøkken fikk impulser fra hele Europa, og den mest kjente retten er choucroute, eller sürkrut på alsacisk, altså det samme som tyske sauerkraut og norsk surkål. Det var visstnok hunerkongen Attilas soldater som lærte europeerne å konservere kål på 400-tallet. Det korrekte navnet på dagens rett er choucroute garnie, altså surkål med tilbehør. Det er skinke, svinekjøtt, flesk og pølser, avhengig av kokkens smak.

Tilbehøret i denne choucroute-oppskriften er kjøpt inn på den nye Mathallen i Oslo, der det er mulig å få tak i matvarer av beste kvalitet fra hele landet. Jeg har brukt svineknoke fra Strandmo Stølsysteri i Valdres, andebryst og andefett fra Holte gård i Vestfold og flere gode pølser og bacon fra Annis Pølsemakeri på Ringebu. Det tar lang tid å lage surkålen til choucroute, den skal ligge i en salt- og einerbærlake i tre uker. Så jeg anbefaler å kjøpe ferdiglaget. I helsebutikker selges ofte en veldig god, økologisk surkål.

Annonse

«  Lyse netter, Moss 8.-9. juni De festivalrelaterte bokutgivelsene til Audiatur og litteraturhuset HOF fortjener opptil flere hurra. Til helgen arrangeres HOFs musikkfestival…»
«Sjukov understreket at ingen av ryktene om funn av Hitlers lik er bekreftet.»