13:54 - 05. oktober 2012

Bouillabaisse

Illustrasjonsfoto: Pixabay

Ordet bouillabaisse kommer fra det occitanske bolhabaissa, som er satt sammen av verbene bolhir (å koke) og abaissar (å redusere varmen). Det er navnet på en herlig fiskesuppe fra Marseille-området i Provence, der enkelte fortsatt snakker occitansk. Den lages bare med hvit fisk, siden fisk med rødt kjøtt ikke finnes i Middelhavet. Ingrediensene ellers varierer, og jeg har valgte å lage suppen med tomat og fennikel. Så er den tilsatt appelsinskall for å få frisk smak og mer særpreg.

Bouillabaissen serveres med rouille, en annen Provence-spesialitet, som er en slags aioli laget med paprika og brød. En skje med rouille legges i midten av suppen ved servering, men kan også nytes på en skive baguette ved siden av.

Opprinnelig ble suppen laget på stranden av fiskere i Marseille. Fiskerne brukte det som ble til overs av dagens fangst, altså fisk som ble sett på som dårlig matfisk og ikke ble solgt på markedene. I dag er fiskernes hverdagsrett blitt verdensberømt gourmetmat.

Annonse

«  Lyse netter, Moss 8.-9. juni De festivalrelaterte bokutgivelsene til Audiatur og litteraturhuset HOF fortjener opptil flere hurra. Til helgen arrangeres HOFs musikkfestival…»
«Sjukov understreket at ingen av ryktene om funn av Hitlers lik er bekreftet.»