Annonse
13:54 - 05. oktober 2012

Bouillabaisse

Illustrasjonsfoto: Pixabay
Annonse

Ordet bouillabaisse kommer fra det occitanske bolhabaissa, som er satt sammen av verbene bolhir (å koke) og abaissar (å redusere varmen). Det er navnet på en herlig fiskesuppe fra Marseille-området i Provence, der enkelte fortsatt snakker occitansk. Den lages bare med hvit fisk, siden fisk med rødt kjøtt ikke finnes i Middelhavet. Ingrediensene ellers varierer, og jeg har valgte å lage suppen med tomat og fennikel. Så er den tilsatt appelsinskall for å få frisk smak og mer særpreg.

Bouillabaissen serveres med rouille, en annen Provence-spesialitet, som er en slags aioli laget med paprika og brød. En skje med rouille legges i midten av suppen ved servering, men kan også nytes på en skive baguette ved siden av.

Opprinnelig ble suppen laget på stranden av fiskere i Marseille. Fiskerne brukte det som ble til overs av dagens fangst, altså fisk som ble sett på som dårlig matfisk og ikke ble solgt på markedene. I dag er fiskernes hverdagsrett blitt verdensberømt gourmetmat.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Anbefalinger