Annonse
00:00 - 01. desember 2017

Silvio er tilbake

Silvio Berlusconi kan nok en gang ta styringen. Og toneangivende venstreintellektuelle ser ham nå som et akseptabelt alternativ.

Like blid: Etter nye ansiktsoperasjoner har Silvio Berlusconi gitt uttrykket «stivt smil» et helt nytt ansikt.  Foto: Alessandra Benedetti /Corbis /Getty Images
Annonse

Angela Merkel prøver nå å finne ut av hva hun skal gjøre med den nye ustabiliteten og mangelen på samarbeidsvilje i tysk politikk. Italienske politikere kan slå ut armene og si hjertelig velkommen etter. Det politiske landskapet i Italia har de siste årene vært delt i tre, for å si det skjematisk: én del sentrum-venstre, som sitter med makten nå, til tross for opprivende lederstrider og synkende oppslutning på meningsmålingene. Så har vi én del sentrum-høyre, der 81 år gamle Silvio Berlusconi på fullstendig usannsynlig vis igjen er en lederfigur. Den siste tredjedelen tilhører Europas mest uforutsigbare populister – Femstjernersbevegelsen – som har som et av sine hovedprinsipper at de ikke vil samarbeide med noen, fordi kompromisser er det samme som korrupsjon og forræderi.

I en slik situasjon er det ikke lett å se for seg hvordan Italia kan få noe styringsdyktig flertallsalternativ etter det kommende valget, som vil bli avholdt en gang før påske. Politikerne later som om det ikke er noe problem. Det demokratiske partiets leder, Matteo Renzi, mener han skal klare å samle en sterk og bred venstreside bak seg, selv om partiet hans sprekker opp og skaller av raskere enn solbrent hud etter en augustuke på Sardinias strender. Silvio Berlusconi er full av selvtillit etter et godt siciliansk lokalvalg tidligere i høst. Han er riktignok dømt til å være uegnet til å sitte i nasjonalforsamlingen, en ankesak for Den europeiske menneskerettsdomstolen i Strasbourg startet denne uken, men dommerne kommer neppe med noen veiledende avgjørelse før valget avholdes. Planen er i stedet at Berlusconi skal smile på valgplakatene før han bestemmer hvem av sine han vil ha som statsminister etter valgseieren. «Hvis jeg ikke kan bli kaptein, kan jeg være trener», fortalte han entusiastisk i et timelangt tv-intervju forleden. Og Femstjernersbevegelsens statsministerkandidat, 31-åringen Luigi Di Maio, drømmer om at det gamle partisystemet kollapser idet hans internettavstemningsbaserte bevegelse får rent flertall og tar over landet på egen hånd. Av alle mulige scenarioer er ikke dette det minst sannsynlige.

Men meningsmålingene viser altså at ingen av de tre delene i det oppsplittede politiske livet får flertall. Dermed snakkes det om mulige omvalg – allerede før valget er avholdt. Og det snakkes om en storkoalisjon mellom sentrum-venstre og sentrum-høyre. For mange venstresidevelgere gir bare tanken akutt kvalme og svimmelhet. Kan man samarbeide med Silvio Berlusconi? Mannen som er beskyldt for å ha demontert republikken og erstattet den med sitt eget videokrati – et korrupt, kriminelt system holdt i live av egen rikdom og en kontroll over mediene man ellers må mye lenger øst i Europa for å finne tilløp til? Og hva med anklagene om seksuell omgang med mindreårige jenter, «bunga bunga»-festene og de temmelig klare bevisene på at flere kvinner har fått leiligheter og dyre smykker i betaling for å holde tett om det som har utspilt seg i den tidligere statsministerens boliger og feriehus? 

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse