00:00 - 01. desember 2017

«Jeg fikk mer og mer følelsen av at dette var et regissert spill»

Hva er det med denne mannen som Siv Jensen ikke kan klare seg uten?

Erling Holmøy: Han har regnet på kostnaden av alt fra pensjonister til sekstimersdag, men er blitt kjent som «innvandrerregnskapets far». 

Vi møtes på Kaffebrenneriet på St. Hanshaugen i Oslo. Erling Holmøy er tidlig ute, han sitter og spiller sjakk på telefonen sin. Og hele situasjonen, den andre kaffekoppen og det upraktiske, lille bordet innerst ved veggen, gir det hele et preg av friminutt. Dagen før sto han i dress og presenterte «innvandrerregnskapet» sitt på SSBs torsdagsseminar. Til vanlig en intern og gemyttlig greie, men denne gangen var det reservert plass for pressen på første rad. Kjetil Rolness satt der, Anne Britt Djuve fra Fafo – og selveste Grete Brochmann (som ledet utvalgene som først ga Erling Holmøy og SSB i oppdrag å regne på kostnadene av innvandring). Men alle stilte spørsmål med innestemme, det var ingen bitre beskyldninger, og de mest profilerte interne kritikerne av Holmøys arbeid lot ikke høre fra seg, det gjorde heller ikke SSBs, i det siste svært så fluktuerende, ledelse. Det hele ga en følelse av antiklimaks. Sluttspill. Det er tid for epilogen.

«Man blir på en måte stigmatisert»

– Føler du at du først holdt på å miste jobben i SSBs forskningsavdeling på grunn av innvandrerregnskapet, og så var det takket være dette at du beholdt den likevel?

Annonse