Annonse

Annonse

00:00 - 01. desember 2017

Inn i førkrigstiden

– Mektige krefter har alltid dyttet verden mot krig. Slike krefter er åpenbart i spill nå, sier Walter Russell Mead, en av USAs fremste utenrikspolitiske forskere.

Fremsynt: Walter Russell Mead advarte allerede i 2001 mot å overse grasrotas verdensbilde i utformingen av amerikansk utenrikspolitikk. Det er jacksonianerne - de som stemte Trump - som blir sendt ut i krigen når USA intervenerer utenlands, minner han om.

Fire dager etter at Donald J. Trump ble tatt i ed som USAs president, fant han frem et maleri av en fjern forgjenger fra kunstsamlingen i Det hvite hus. Andrew Jackson var USAs president fra 1829 til 1837, og portrettet hans henger nå på veggen i Trumps ovale kontor. Det skyldes at presidentens tidligere rådgiver Steve Bannon hadde lest en bok av professor Walter Russell Mead.

– Steve fortalte meg at det jeg hadde skrevet om jacksonianerne, samsvarte med hans ideer, og han hadde oppmuntret Trump til å studere Jackson, forteller Mead. Boken Bannon hadde lest, var Special Providence: American Foreign Policy and How It Changed the World, utgitt i 2001. 

Her delte Mead amerikansk utenrikspolitikk inn i fire hovedretninger. Bannon hadde festet seg med en av dem, en idétradisjon som i flere tiår har spilt en liten rolle i den politiske debatten, nemlig det Mead kaller jacksonianisme. Dens tilhengere er folk som er lite opptatt av utenrikspolitikk, men desto mer av USAs storhet. De setter USA først, og er preget av dyp mistro til elitene.

Vi kan ikke love ketsjup til alle,
men vi lover å servere deg viktige saker hver dag.

Annonse

Sommerkampanje med 50% rabatt på abonnement. Trykk her for bestilling.

Mer fra Aktuelt