Aktuelt

Luke 4: Alle presidentens mus

En adventskalender om tapte sivilisasjoner og hjertevarme dyrehistorier.

Nok en hjertevarm dyrehistorie fra Det hvite hus. Denne gangen handler det om president Andrew Johnson, som kom til makten etter at Abraham Lincoln ble myrdet. Johnson skiller seg ut som en av få presidenter som ikke bragte med seg noe kjæledyr til Det hvite hus. Derimot ble han venner med noen hvite mus på soverommet. I 1867 ble Johson stilt for riskrett etter at han hadde byttet ut forsvarsministeren mot kongressens vilje. Mens prosessen pågikk trakk han seg tilbake til Det hvite hus. Der han lekte med barnebarna og matet de små musene. Han satte frem vann til dem, foret dem med korn fra sin egen mølle og mente han hadde vunnet musefamiliens tilitt og kalte dem for «småfolket».

Epilog: Johson ble frikjent med knapp margin. Om musene levde lykkelig alle sine dager i Det hvite hus, eller gikk i en av de mange fellene Johnsons datter satte opp, vites ikke.

Kilde: Presidental Pet Museum

I Morgenbladets adventskalender om tapte sivilisasjoner og hjertevarme dyrehistorier bearbeider vi 2020 ved å studere sivilisasjonene som forsvant og trøste oss med fine dyr. Har du en hjertevarm dyrehistorie du vil dele, eller et fortapt samfunn du er nysgjerrig på? Skriv til jullikevel@morgenbladet.no

Mer fra Aktuelt