13:49 - 29. juli 2020

– Vi får tusenvis av meldinger: «Hvor skal vi få nyhetene nå?»

Index, Ungarns viktigste uavhengige nettavis, er i ruiner etter at redaksjonen har trukket seg.

Uten jobb: Veronika Munk, redaktør og nestleder i Index.hu, uttaler seg til en konkurrent med kollegene i bakgrunnen, etter at de sammen sa opp jobben fredag i forrige uke. – Vi var fullstendig sjokkert, sier hun nå. Foto: Bernadett Szabo / REUTERS / NTB scanpix

Index.hu er Ungarns klart største nettavis, med halvannen million lesere i uken, og en av de få uavhengige mediene i et land der statsminister Viktor Orbán strammer sitt grep om demokratiet. Eller, rettere sagt: Index var dette.

Fredag forrige uke valgte en samlet redaksjon – mer enn 80 ansatte – å si opp, i protest mot at sjefredaktør Szabolcs Dull hadde fått sparken to dager tidligere. Dermed eksisterer avisen i praksis ikke lenger, selv om nettsiden fortsatt er oppe. Den kollektive oppsigelsen er blitt omtalt verden over, blant annet i The New York Times, Deutsche Welle og BBC, og også Morgenbladet har tidligere omtalt konflikten i avisen.

I helgen demonstrerte tusenvis av mennesker i gatene i hovedstaden Budapest, i protest mot det de ser på som regjeringssanksjonerte angrep mot den frie pressen.

Annonse