16:29 - 30. juli 2020

Retten til (ikke) å vite

Astrid Trondal trosset korona for å få vite om barnet hun bærer, er friskt. Vil flere velge som henne når testene blir del av det norske helsevesenet?

Drar ut: Astrid Trondal dro til en privatklinikk i Stömstad for å ta NIPT, blodprøven som kan oppdage om fosteret har et ekstra kromosom. Frem til den norske bioteknologiloven ble endret i vår, har ikke testen vært tillatt for alle gravide i Norge. – Uverdig, sier Trondal.

En tidlig aprilmorgen er det ingen andre biler på E18 mot Sverige. Astrid Trondal og samboeren holder passene klare for inspeksjon. Koronarestriksjonene er på sitt aller strengeste, og ved grensen blir de møtt av svenske politimenn. Inte nån korona? spør politimannen som vinker dem til seg. Nei, kan paret bekrefte, vi har ikke korona. De får kjøre inn i landet.

På en klinikk i Strömstad blir 32 år gamle Trondal tappet for en liten mengde blod. Hun er ti uker på vei, fosteret er på størrelse med en aprikos. Blodprøven blir lagt i en frankert konvolutt og sendt videre til Göteborg for analyse. Kort prosess og enkelt nok, men vil de slippe inn igjen i Norge? De er nervøse. Når paret nærmer seg den norske grensen samme dag, er det ikke politimenn som møter dem, men uniformerte soldater fra Heimevernet.

– Det føltes litt som å være i Gilead. Apokalyptisk på en måte, sier Trondal.

Annonse